• Посилання скопійовано

Розділ 1. мінімальний розмір заробітної плати

МIНIМАЛЬНI ГАРАНТIЇ ПРИ ОПЛАТI ПРАЦI

З 01.01.2017 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб затверджено Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» у розмірі 1600 гривень, мінімальну заробітну плату (далі — МЗП) у місячному розмірі — 3200 гривень, у погодинному розмірі — 19,34 гривні.

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру МЗП, роботодавець зобов'язаний здійснити доплату до її рівня, яка виплачується щомісяця одночасно із заробітною платою.

Якщо ж працівник не виконав місячної норми праці, перебував у відпустці, на лікарняному, працює неповний робочий час тощо, то його праця оплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Але розмір доплати може бути різним і залежить він від того, яка система оплати праці встановлена для працівника. Якщо працівнику встановлено місячний оклад (тарифна ставка), то доплата здійснюється до рівня місячного розміру мінімальної зарплати (3200 грн). А якщо працівнику встановлено погодинну тарифну ставку, то доплата за кожну відпрацьовану годину здійснюється до рівня погодинного розміру мінімальної зарплати (19,34 грн).

Що таке погодинна оплата праці?

Погодинна оплата праці є однією із систем почасової форми оплати праці і передбачає нарахування працівникам заробітної плати виходячи з погодинної тарифної ставки і фактичної кількості відпрацьованих ними годин за розрахунковий період. Ця форма оплати праці має такі системи: пряма погодинна (проста) і погодинно-преміальна, за якої працівники, окрім основної заробітної плати, отримують премії.

У разі прямої погодинної системи заробітна плата Зп. пог (грн) обчислюється так:

Зп. пог = Фміс x Сг ,

де: Фміс — фактично відпрацьований за місяць час, год; Сг — годинна тарифна ставка працівника, грн.

У разі погодинно-преміальної системи заробітна плата Зп. прем (грн) обчислюється як:

Зп. прем = Зп. пог + Д ,

де: Д — сума преміальних доплат за досягнення певних якісних або кількісних показників, грн.

За ст. 92 КЗпП, при почасовій оплаті працівникам встановлюються нормовані завдання. При встановленні таких завдань слід обґрунтовувати норми виробітку (норми часу) і норми обслуговування, які визначаються виходячи з нормальних умов праці.

Обов'язковою умовою застосування погодинної оплати праці є дотримання нормальної тривалості робочого часу працівників, яка встановлена ст. 50 КЗпП та не може перевищувати 40 год. на тиждень.

Механізм застосування мінімальної зарплати у погодинному розмірі був затверджений постановою КМУ від 05.05.2010 р. №330. Нею ж передбачено гарантії працівникам із погодинною оплатою праці. Так, підвищення мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці, а встановлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Але найголовніше, що зазначає постанова, — це коло тих роботодавців, які зобов'язані застосовувати мінімальну зарплату у погодинному розмірі:

  • на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням із профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;
  • фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;
  • в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття КМУ рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Iз зазначеного можна зробити висновок: застосовувати мінімальну зарплату у погодинному розмірі мають лише ті роботодавці, які у колективних або у трудових договорах визначили, що оплата праці певних працівників відбуватиметься саме погодинно — без установлення їм місячного окладу, але за встановленою годинною ставкою.

Тож, попри зміни у законодавстві, згідно зі ст. 97 КЗпП, право вибору форми оплати праці надано підприємству. Тому в кожному конкретному випадку має застосовуватися саме та форма оплати праці, яка найбільше відповідає організаційно-технічним умовам виробництва і тим самим сприятиме поліпшенню результатів трудової діяльності.

Системи оплати праці

Уточнюючи поняття МЗП, законодавець у ст. 95 КЗпП та ст. 3 Закону про оплату праці наголосив, що МЗП є обов'язковою для всіх роботодавців, незалежно від системи оплати праці.

Поряд із проголошуваною досі у ст. 96 КЗпП тарифною системою оплати праці відтепер у цій статті передбачаються й інші системи (без конкретизації у законі їх назв). Зазначено, що всі системи оплати праці формуються на оцінках складності виконуваних робіт і кваліфікації працівників. Аналогічні зміни внесено до ст. 6 Закону про оплату праці.

Системи оплати праці (тарифна або інша), згідно з новою редакцією ст. 96 КЗпП та ст. 6 Закону про оплату праці, мають визначатися одним із таких способів:

1) у колективному договорі;

2) якщо колдоговір не укладався, — наказом або розпорядженням адміністрації (власника), виданим після погодження (за одним із варіантів):

  • із профкомом (профспілковим представником);
  • за відсутності первинної профспілкової організації — з вільно обраними та уповноваженими представниками (представником) працівників.

Тарифна система оплати праці

Звернімо увагу, що тарифна система має передбачати розподіл працівників (посад) за розрядами і наявність міжрозрядних коефіцієнтів (співвідношень). Це правило стосується всіх роботодавців, а не лише бюджетників. Так, мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року. Для 2017 р. на 1 січня діє прожитковий мінімум 1600 грн згідно зі ст. 7 Закону про Держбюджет-2017. Відповідно, мінімальна зарплата є вдвічі більшою — 3200 грн.

Оскільки прожитковий мінімум тепер удвічі менший від МЗП, то розрахована за тарифною системою оплата праці може виявитися меншою від МЗП. У такому разі нараховується доплата до МЗП.

Який вигляд має тарифна сітка

Приклад тарифної сітки можна подивитися в додатку 1 до постанови КМУ від 30.08.2002 р. №1298, яка стосується бюджетних установ. Вона містить 25 тарифних розрядів, для яких визначено коефіцієнт від 1 (для 1-го розр.), 1,09 (для 2-го розр.) до 4,51 (для 25-го розр.). Обраний коефіцієнт при визначенні окладу множиться на тарифну ставку працівника 1-го розряду, яка не може бути нижчою від прожиткового мінімуму.

Оскільки коефіцієнти працівників до 11-го розряду включно є нижчими від 2, то при встановленні тарифної ставки працівника 1-го розряду на рівні 1600 зарплата лише працівників від 12-го розряду включно перевищить мінімальну. Решта працівників (з 1 до 11 розряду) отримуватимуть мінімальну зарплату.

Розподіл працівників за розрядами

Те, які працівники до яких розрядів належать, згідно з новою редакцією ст. 96 КЗпП визначатиме роботодавець за професійними стандартами (кваліфікаційними характеристиками) за погодженням із профкомом (профспілковим представником).

Довідково: Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів міститься у постанові КМУ від 31 травня 2017 р. №373. Порядок розроблення та затвердження кваліфікаційних характеристик Мінсоцполітики затвердив наказом від 31.05.2017 р. №918.

На практиці віднесення тої чи іншої посади до певного тарифного розряду відбувається у вигляді встановлення штатним розписом та/або наказом про прийняття на роботу розміру зарплати, що відповідає конкретному розряду. Звичайно, документ, в якому встановлюються оклади залежно від тарифних розрядів при тарифній системі (у цьому разі — штатний розпис), погоджується з профкомом або обраним представником найманих працівників.

Для підприємств, що не належать до бюджетної сфери, розподіл за розрядами не є обов'язковим. Вони можуть розподіляти працівників за розрядами на власний розсуд, але за погодженням із профкомом.

ВИПЛАТИ, ЯКI ФОРМУЮТЬ МIНIМАЛЬНУ ЗАРОБIТНУ ПЛАТУ

Унаслідок змін до ст. 95 КЗпП та ст. 3 Закону про оплату праці з поняття мінімальної зарплати зникло правило, згідно з яким до МЗП не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати.

Новою ст. 3-1 «Гарантії забезпечення заробітної плати» Закону про оплату праці передбачено невключення до МЗП деяких інших видів надбавок і доплат.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати:

1) за роботу в несприятливих умовах праці та умовах підвищеного ризику для здоров'я;

2) за роботу в нічний та надурочний час;

3) за роз'їзний характер робіт;

4) премії до святкових та ювілейних дат.

Ось які відповіді давали на запитання щодо забезпечення мінімального розміру зарплати фахівці Держпраці (див. таблицю).

Таблиця

Забезпечення мінімального розміру зарплати

Що входить до мінімальної заробітної плати До мінімальної зарплати входить — оклад, премії, надбавки, доплата за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника та інші доплати, не перелічені в наступному рядку (зокрема, індексація і доплата за використання дезінфікуючих засобів)
Що не входить до мінімальної заробітної плати Доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.
Коли працівнику встановлені доплати за роботу у шкідливих умовах праці (зокрема, на підставі результатів атестації робочих місць), такі доплати виплачуються понад розмір мінімальної зарплати.
Відповідно до роз'яснень Мінсоцполітики, якщо за умовами оплати праці передбачено підвищення посадових окладів працівників за роботу у шкідливих та важких умовах праці, то зазначене підвищення враховується до мінімальної зарплати.
Розрахунок заробітної плати при сумісництві Відповідно до оплати праці за посадою за фактично відпрацьований час, при цьому встановлена зарплата за 1 годину роботи не повинна бути меншою ніж 19,34 грн.
Доплату до рівня мінімальної зарплати слід нараховувати окремо за основним місцем роботи та окремо на роботі за сумісництвом.
Розрахунок заробітної плати при суміщенні професій Це виконання працівником разом зі своєю роботою, передбаченою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою). Додаткова робота за іншою професією (посадою) здійснюється в межах робочого часу за основним місцем роботи. Таким чином, працівник виконує покладені на нього додаткові обов'язки без звільнення його від основної роботи і виконання такої роботи відбувається в межах робочого часу за основною роботою. А це означає, що доплату слід ураховувати у складі заробітної плати.
Чи буде враховуватися середній заробіток за час відпустки, лікарняний до мінімальної зарплати? Не буде враховуватись, бо допомога по тимчасовій непрацездатності та відпусткові не входять до фонду оплати праці, а також їх виплачують за час, коли працівник фактично не працював, а перебував на лікарняному чи у відпустці.
Зрівнялівка в зарплаті у зв'язку з підвищенням розміру мінімальної зарплати З метою недопущення зрівнялівки в розмірах заробітної плати в межах фонду оплати праці повинна бути диференціація заробітної плати працівників, які отримують її на рівні мінімальної, за рахунок встановлення доплат, надбавок, премій залежно від складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його праці

ПРАВИЛА ЗАСТОСУВАННЯ МЗП У 2017 РОЦI

Правило №1

Частиною другою ст. 3-1 Закону про оплату праці визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

Отже, якщо працівнику встановлено такі виплати (їх перелік див. вище), то вони мають виплачуватися понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 гривень).

Решту складових заробітної плати, які не перелічені в частині другій ст. 3-1 Закону про оплату праці, враховують до мінімальної заробітної плати.

Правило №2

Немає зведеного переліку виплат, які враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру (тому вищенаведений перелік — лише орієнтовний).

Звісно, до них належить зарплата за відпрацьований час або виконану норму виробітку. Також до них точно належать:

  • підвищення посадових окладів працівників за роботу в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, за роботу в певних типах закладів, підрозділах та на посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15% у зв'язку зі шкідливими та важкими умовами праці;
  • доплати за роботу у вечірній час;
  • доплати за суміщення професій (посад);
  • доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;
  • доплати за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, інтенсивність праці;
  • доплати за керівництво бригадою;
  • доплати за наставництво;
  • доплати за ненормований час;
  • доплати за економію матеріалів та ресурсів (зокрема, водіям за економію пального);
  • доплати за допуск до державної/комерційної таємниці;
  • доплати за науковий ступінь;
  • надбавки за класність водіям легкових автомобілів;
  • надбавки за виконання особливої роботи на термін її виконання;
  • надбавки за високі досягнення в праці;
  • надбавки за знання/використання у роботі іноземних мов;
  • надбавки за вислугу років і безперервний час роботи;
  • надбавки за почесні та спортивні звання;
  • надбавки за особливі умови роботи бібліотечним працівникам;
  • надбавки за ранг державного службовця;
  • надбавки за престижність педагогічної роботи;
  • підвищена оплата за роботу у святкові та неробочі дні;
  • всі види премій, крім перелічених у частині другій статті 3-1 Закону про оплату праці;
  • сума індексації, визначена відповідно до п. 5 Порядку №1078.

Правило №3

Для виконання мінімальних гарантій з оплати праці роботодавець спочатку нараховує зарплату працівника виходячи з окладу (тарифної ставки, відрядної розцінки тощо), доплат та надбавок, установлених працівникові, проводить індексацію такої зарплати і тільки після цього порівнює таку нараховану зарплату з розміром мінімальної зарплати.

За потреби роботодавець робить доплату до мінімального розміру зарплати.

У листі від 17.02.2017 р. №391/0/101-17/282 фахівці Мінсоцполітики описують цю процедуру так: працівникові мають нарахувати всі складові його заробітної плати, які не враховуються для забезпечення мінімального розміру заробітної плати, у тому числі премії. Якщо нарахована заробітна плата менша від розміру мінімальної заробітної плати, має бути проведена доплата до її рівня.

Правило №4

Якщо працівник не виконує місячної норми праці, мінімальний розмір оплати його праці визначається пропорційно до виконаної норми праці.

Це прямо передбачено частиною п'ятою ст. 3-1 Закону про оплату праці, і коментарі тут не потрібні. Єдине, про що слід нагадати: це правило працює і коли працівник був прийнятий на роботу або звільнений у середині місяця.

Отже, якщо:

  • працівник був прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця;
  • працює на умовах неповного робочого часу (наприклад, сумісник);
  • протягом місяця перебував у відпустці чи на лікарняному, —

заробітна плата нараховується пропорційно до виконаної норми праці та може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати.

Правило №5

Будь-які суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Це стосується сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов'язків, підвищення кваліфікації, тимчасової непрацездатності.

Це також стосується:

  • сум матеріальної допомоги, яка виплачується у розмірі середньої заробітної плати;
  • вихідної допомоги;
  • компенсації за невикористані відпустки.

Зверніть увагу! При застосуванні цього правила є один виняток — службове відрядження.

Згідно зі ст. 121 КЗпП працівникам, які скеровані у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку. Тому:

  • якщо денна зарплата, розрахована виходячи з окладу (тарифної ставки) працівника, більша або дорівнює середньоденному заробітку, то оплата праці під час відрядження відбувається виходячи з такої денної зарплати. У цьому разі така зарплата враховується для застосування мінімальної зарплати — так, як це зазначено у правилах третьому та четвертому;
  • якщо ж середньоденний заробіток є вищим, то оплата відрядження відбувається виходячи з такого середньоденного заробітку. I ось у цьому разі працює правило п'яте (зарплата за час відрядження не враховується для застосування мінімальної зарплати).

Приклад 1. На підприємстві працює працівник-інвалід на 0,25 ставки (зовнішній сумісник). Посадовий оклад з урахуванням зайнятості 500 грн (2000 грн х 0,25 ставки). Доплат, надбавок, премій немає.

У разі якщо зарплата за виконану місячну норму праці є меншою від мінімальної, роботодавець зобов'язаний виконувати вимогу про зарплату не нижче МЗП.

Тобто жодних винятків для пільгових категорій працівників немає. У наведеному прикладі працівник-інвалід є зовнішнім сумісником. При цьому його зарплата менша за МЗП. Тому щодо нього треба виконувати вимогу про доплату до рівня МЗП.

Визначимо рівень МЗП з урахуванням його зайнятості:

3200 грн х 0,25 = 800 грн.

Сума доплати до рівня МЗП становитиме:

800 - 500 = 300 (грн),

де: 500 — зарплата за повністю відпрацьований місяць з урахуванням зайнятості працівника.

Загальна сума зарплати працівника-інваліда (зовнішнього сумісника) у січні 2017 р. становитиме:

500 (оклад) + 300 (доплата до рівня МЗП) = 800 грн.

Приклад 2. Працівник підприємства працює на 0,75 ставки бухгалтером (основне місце роботи) та 0,25 ставки інспектором з кадрів (внутрішній сумісник). Посадовий оклад за основною посадою з урахуванням зайнятості 1650 грн (2200 грн х 0,75 ставки), на посаді за сумісництвом 500 грн (2000 грн х 0,25 ставки). Також за основним місцем роботи в січні 2017 р. працівникові нарахували щомісячну премію в розмірі 300 грн і премію до ювілею в розмірі 500 грн. У січні працівник відпрацював усі дні.

Вимогу про доплату до рівня МЗП слід виконувати окремо за основним місцем роботи й окремо на роботі за сумісництвом. Підсумовувати зарплату за основним місцем роботи із зарплатою на роботі за сумісництвом, у т. ч. внутрішнім, не треба. За кожним місцем роботи зарплату за місяць слід зіставляти з рівнем МЗП, визначеним пропорційно до виконаної норми праці, тобто з урахуванням зайнятості працівника (пропорційно до відпрацьованого робочого часу).

Розрахуємо доплату до рівня МЗП за кожним місцем окремо.

За основним місцем роботи:

1) визначимо рівень МЗП з урахуванням його зайнятості: 3200 грн х 0,75 = 2400 грн;

2) визначимо суму виплат, які враховують при зіставленні з рівнем МЗП. У січні 2017 р. працівнику було нараховано: посадовий оклад у розмірі 1650 грн, щомісячну премію в розмірі 300 грн і премію до ювілейної дати в розмірі 500 грн. Разову премію (до ювілейної дати) не враховуємо в сумі виплат при порівнянні з рівнем МЗП. Отже, у порівнянні беруть участь оклад за відпрацьований час і щомісячна премія. Сума виплат за січень 2017 р. становитиме: 1650 + 300 = 1950 грн;

3) визначимо суму доплати до рівня МЗП: 2400 - 1950 = 450 грн;

4) загальний розмір зарплати, нарахованої в січні 2017 р., дорівнює: 1650 (оклад) + 300 (щоміс. премія)+ 450 (допл. до МЗП) + 500 (разова премія) = 2900 грн.

За внутрішнім сумісництвом:

1) визначимо рівень МЗП з урахуванням його зайнятості: 3200 грн х 0,25 = 800 грн;

2) визначимо суму доплати до рівня МЗП: 800 - 500 = 300 грн, де 500 — посадовий оклад з урахуванням зайнятості, нарахований за січень 2017 р. (інших нарахувань немає);

3) загальний розмір зарплати, нарахованої в січні 2017 р., дорівнює: 500 (оклад) + 300 (доплата до рівня МЗП) = 800 грн.

Приклад 3. Посадовий оклад працівника 2200 грн. Повна зайнятість. Доплат, надбавок і премій немає. З 16 до 20 січня 2017 р. він хворів, сума лікарняних становила 377 грн.

Спочатку визначимо рівень МЗП, з яким порівнюватимемо нараховану працівникові зарплату за січень 2017 р. Оскільки працівник відпрацював цей місяць не повністю, то рівень МЗП визначаємо пропорційно до відпрацьованого часу:

3200 грн : 20 р. д. х 15 р. д. = 2400 грн;

де: 3200 грн — МЗП, установлена з 01.01.2017 р.;

20 — кількість днів, передбачених графіком роботи за січень 2017 р.;

15 — кількість фактично відпрацьованих днів у січні 2017 р. (з 16 до 20 січня — лікарняний).

Далі визначимо суму доплати до рівня МЗП. Врахуйте: зіставлятиметься з рівнем МЗП тільки зарплата за відпрацьований час, суму лікарняних до розрахунку не включаємо. Доплата до рівня МЗП становитиме:

2400 - 1650 = 750 (грн),

де: 1650 — сума зарплати за відпрацьований час у січні 2017 р. (2200 грн : 20 р. д. х 15 р. д.).

Загальна сума нарахованого доходу працівника в січні 2017 р. становитиме: 1650 (оклад) + 377 (лікарняні) + 750 (доплата до рівня МЗП) = 2777 грн.

Приклад 4. У січні 2017 р. працівник перебував у відпустці без збереження зарплати згідно зі ст. 26 Закону про відпустки з 3 до 6 січня. Посадовий оклад працівника 2000 грн, крім цього, йому нарахували щомісячну премію в розмірі 500 грн.

Спочатку визначаємо рівень МЗП, з яким зіставлятимемо нараховану працівнику зарплату за січень 2017 р. Оскільки працівник відпрацював цей місяць не повністю, то рівень МЗП, що визначається пропорційно до відпрацьованого часу, розрахуємо так:

3200 грн : 20 р. д. х 16 р. д. = 2560 грн,

де: 3200 — МЗП (з 01.01.2017 р.);

20 — кількість днів, передбачених графіком роботи за січень 2017 р.;

16 — кількість фактично відпрацьованих днів у січні 2017 р. (з 3 до 6 січня — відпустка без збереження з/п).

Далі розрахуємо зарплату, що її працівник отримає за відпрацьовані в січні дні:

1600 (оклад) + 500 (премія) = 2100 (грн),

де: 1600 — оплата за окладом за відпрацьовані в січні дні (2000 грн : 20 р. д. х 16 р. д.);

500 — щомісячна премія.

Отже, загальна сума зарплати працівника в січні 2017 р. становитиме:

1600 (оклад) + 500 (премія) + 460 (доплата до МЗП) = 2560 (грн).

Приклад 5. У січні 2017 р. працівник (основне роботи) відпрацював 10 р. д. (з 3 до 17 січня перебував у відпустці без збереження зарплати). Посадовий оклад працівника 3000 грн, інших доплат і надбавок немає.

Зарплата працівника за відпрацьовані дні становила 1500 грн (3000 оклад : 20 р. д. х 10 р. д.

Оскільки він відпрацював не всі дні, то рівень МЗП визначаємо пропорційно до відпрацьованого часу:

3200 грн : 20 р. д. = 1600 грн,

де: 3200 грн — МЗП, установлена з 01.01.2017 р.;

20 — кількість днів, передбачених графіком роботи за січень 2017 р.;

10 — кількість фактично відпрацьованих днів у січні 2017 р.

Розмір доплати до рівня МЗП за січень 2017 р. становитиме:

1600 - 1500 = 100 грн.

Тобто в результаті працівникові за січень 2017 р. нарахують 1600 грн (1500 (оклад) + 100 (доплата до МЗП).

Водночас загальний дохід працівника за місяць виявився меншим від МЗП (1600 грн менше від 3200 грн). А отже, треба виконати вимогу про нарахування ЄСВ виходячи з «мінімалки». Сума нарахованого ЄСВ за січень 2017 р. становитиме:

3200 грн х 22% = 704 грн.

Офіційна думка

Лист Мінсополітики України від 17.02.2017 р. №391/0/101-17/282
ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РІВНЯ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ

Частиною другою статті 3-1 Закону про оплату праці визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Отже, у випадку, коли працівнику встановлені доплати за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, які виплачуються за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезинфікуючих засобів та прибирання туалетів; за роботу у зоні відчуження; доплата за роботу у нічний час, то вони мають виплачуватись понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 гривень).

Усі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 Закону, мають враховуватися до мінімальної заробітної плати.

Тобто підвищення посадових окладів працівників, наприклад, за роботу в установах і організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, за роботу в певних типах закладів, підрозділах та посадах, робота в яких дає право на підвищення посадових окладів на 15 відсотків у зв'язку зі шкідливими та важкими умовами праці, доплати за роботу у вечірній час, суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу робіт, інтенсивність праці, керівництво бригадою, наставництво, ненормований час, економію матеріалів та ресурсів (зокрема, водіям за економію пального), допуск до державної/комерційної таємниці, за науковий ступінь; надбавки за класність водіям легкових автомобілів, виконання особливої роботи на термін її виконання, високі досягнення в праці, знання/використання у роботі іноземних мов, вислугу років і безперервний час роботи, почесні та спортивні звання, за особливі умови роботи бібліотечним працівникам, ранг державного службовця, престижність педагогічної роботи; підвищена оплата за роботу у святкові та неробочі дні; всі види премій, крім перелічених в частині другій статті 3-1 Закону; сума індексації, визначена відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. №1078 (зі змінами), тощо включаються до виплат, які мають враховуватись до заробітної плати при забезпеченні її мінімального розміру.

Відповідно до частини третьої статті 3-1 Закону, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Тобто працівнику мають нарахувати всі складові його заробітної плати, які не враховуються для забезпечення мінімального розміру заробітної плати, у тому числі премії, у разі якщо нарахована заробітна плата менша за розмір мінімальної заробітної плати, має бути проведена доплата до її рівня.

Частиною п'ятою статті 3-1 Закону встановлено, що у разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Отже, якщо працівник був прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця, працює на умовах неповного робочого часу (наприклад, сумісник), протягом місяця перебував у відпустці чи на лікарняному, заробітна плата нараховується пропорційно до виконаної норми праці та може бути меншою за розмір мінімальної заробітної плати.

Що стосується сум середнього заробітку, які зберігаються за працівниками за час відпусток, виконання державних або громадських обов'язків, підвищення кваліфікації, службового відрядження, тимчасової непрацездатності, сум матеріальної допомоги, яка виплачується у розмірі середньої заробітної плати, вихідної допомоги та компенсації за невикористані відпустки, то зазначені виплати не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а це виплати, які розраховуються згідно з положеннями Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. №100, та Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року №1266. Суми середнього заробітку не враховуються до заробітної плати для забезпечення її мінімального рівня.

Водночас, якщо працівникові за час службового відрядження виплачується заробітна плата згідно зі статтею 121 Кодексу законів про працю України та Законом України «Про державну службу», то нарахована заробітна плата працівника за місяць не може бути нижчою від розміру мінімальної заробітної плати.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

Лист Мінсоцполітики України від 17.02.2017 р. №394/0/101-17/282
ЩОДО КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ЗАТРИМКУ ВИПЛАТИ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ (ВИТЯГ)

Що стосується компенсації за затримку виплати заробітної плати, то вона не враховується до мінімальної заробітної плати з огляду на таке.

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» компенсація громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати (далі — компенсація), у тому числі заробітної плати, провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів (у тому числі заробітної плати).

Статтею 4 цього Закону встановлено, що виплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Тобто, наприклад, 1 лютого п. р. працівнику мають виплатити заробітну плату за січень 2017 року у розмірі не менше ніж мінімальна заробітна плата з урахуванням виконаної норми праці та заборговану заробітну плату, наприклад, за червень 2016 року і компенсацію за затримку її виплати.

Лист Мінсоцполітики України від 21.02.2017 р. №242/0/102-17/282
ЩОДО РОЗМІРУ МІНІМАЛЬНОЇ ЗАРПЛАТИ ТА ОПЛАТИ ПРАЦІ ЗА ПІДСУМОВАНОГО ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ

1. Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» встановлено з 01.01.2017 р. мінімальну заробітну плату в місячному розмірі — 3200 грн, у погодинному розмірі — 19,34 грн.

Отже, для працівників, яким встановлені місячні оклади з нормою праці — місяць, мінімальною державною гарантією в оплаті праці є мінімальна заробітна плата в місячному розмірі, а для працівників з погодинною оплатою — мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

2. Згідно зі ст. 1 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Відповідно до ст. 31 Закону розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Тобто якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Частиною п'ятою ст. 31 Закону встановлено, що в разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

У разі застосування підсумованого обліку робочого часу розпорядок робочого дня і графіки змінності мають бути побудовані таким чином, щоб робочий час, який зобов'язані відпрацювати працівники за обліковий період, встановлений в колективному договорі, відповідав установленій законодавством нормі робочих годин, що припадає на цей період.

Наприкінці кожного місяця провадиться нарахування працівникам належної їм заробітної плати згідно з діючими умовами оплати праці: нарахування окладів, доплат і надбавок, у т. ч. за роботу у нічний час, роботу у святкові та неробочі дні тощо, а по закінченню облікового періоду (півріччя), у випадку наявності надурочних годин, провадиться оплата надурочної роботи.

При цьому в разі коли працівник відпрацював усі робочі години, встановлені йому графіком виходу на роботу (графіком змін), то йому мають нараховувати оклад, встановлений йому в трудовому договорі (штатному розписі), провести за необхідності доплату до розміру мінімальної заробітної плати та врахувати, що доплата за нічну роботу розраховується із встановленого працівнику окладу, проте нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати.

У разі коли працівник протягом місяця перебував у відпустці без збереження заробітної плати, щорічній відпустці, на лікарняному, не з'явився на роботі з нез'ясованих причин тощо, то заробітна плата йому нараховується пропорційно до відпрацьованого ним часу згідно зі встановленим графіком виходів (змін).

Наприкінці облікового періоду працівникові нараховують заробітну плату не нижче від розміру мінімальної заробітної плати та проводять оплату надурочних годин у подвійному розмірі понад розмір мінімальної заробітної плати.

Заступник директора Департаменту — начальник відділу
А. ЛИТВИН

До змісту номеру