• Посилання скопійовано

Щодо складання податкових накладних з ПДВ

Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 03.02.2017 р. №555/10/16-31-12-01-34

Щодо складання податкових накладних з ПДВ

Суттєво. Якщо продавець — платник ПДВ при отриманні авансу від неплатника ПДВ визначив ПЗ з ПДВ, але договір постачання не було виконано, а аванс було повернуто, то він має право скласти РК та зменшити нараховану суму ПЗ з ПДВ.

! Платникам ПДВ

Головне управління ДФС у Полтавській області розглянуло лист платника податку щодо складання податкових накладних з ПДВ та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), повідомляє.

Відповідно до змін, унесених Законом України від 21.12.2016 р. №1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» до п. 201.1 ст. 201 ПКУ, код товару згідно з УКТ ЗЕД та код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (далі — ДКПП) стали обов'язковими реквізитами податкової накладної для всіх без винятку товарів і послуг.

Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з ДКПП неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

При цьому до 31.12.2017 р. штрафні санкції, передбачені п. 120-1.3 ст. 120-1 ПКУ, за помилки, допущені в податковій накладній під час зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з ДКПП, не застосовуватимуться (п. 35-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

Водночас слід звернути увагу, що реалізація норми ПКУ щодо зазначення в податковій накладній коду послуги згідно з ДКПП можлива лише після внесення змін до форми податкової накладної, яка на сьогодні затверджена Наказом від 31.12.2015 р. №1307 «Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної», у частині доповнення форми новою графою, відведеною для зазначення такого коду.

Однак зазначене не поширюється на реквізит щодо коду товару згідно з УКТ ЗЕД, оскільки чинна редакція форми податкової накладної дає змогу зазначати такий код відповідно до вимог ПКУ.

Таким чином, у податкових накладних, складених на операції з постачання товарів починаючи з 01.01.2017 p., у графі 3 «Код товару згідно з УКТ ЗЕД» розділу Б табличної частини податкової накладної та у графі 4 розділу Б табличної частини розрахунку коригування до такої податкової накладної обов'язково має бути зазначений код товару УКТ ЗЕД.

Винятки становлять податкові накладні/розрахунки коригування, які не передбачають постачання товарів (складені відповідно до п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, складені на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання). У таких податкових накладних/розрахунках коригування код товару згідно з УКТ ЗЕД не зазначається.

Слід зауважити, що змінами, внесеними Законом №1797 до п. 201.4 ст. 201 ПКУ, надано право платникам податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена цим Кодексом, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг, складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо щодо кожної операції з постачання товарів/послуг.

Звертаємо увагу, що помилки в обов'язкових реквізитах податкової накладної (крім помилок у коді товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не будуть причиною неприйняття податкових накладних в електронному вигляді (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Відповідне роз'яснення надано у журналі «Вісник» за січень 2017 р. та листом ДФС України від 20.01.2017 р. №1312/7/99-99-15-03-02-17 «Про особливості складання податкових накладних починаючи з 1 січня 2017 року».

Як відобразити в податковій накладній повернення коштів неплатнику ПДВ за неотриману послугу?

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (далі — розрахунок коригування), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Згідно з п. 192.2 ст. 192 ПКУ зменшення суми податкових зобов'язань платника податку — постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Відповідно до вимог ст. 620, 666 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-IV, зі змінами та доповненнями, повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільним законодавством як розірвання угоди, а не як перегляд цін.

Отже, повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції цивільним та податковим законодавством. При поверненні авансу у зв'язку з розірванням угоди купівлі-продажу операція з поставки товару не відбувається.

Таким чином, якщо продавцем — платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, а аванс повернуто, то він має право скласти розрахунок коригування та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Відповідно до п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. №1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 р. за №137/28267, порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних є аналогічним до порядку, передбаченого для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307.

У розрахунку коригування зазначаються дата та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни. У клітинках номера податкової накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

У верхній лівій частині розрахунку коригування, який складається продавцем при поверненні авансу покупцю — неплатнику ПДВ, у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться помітка «X» та зазначається тип причини 02 — Складена на постачання неплатнику податку.

У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ПН «100000000000».

При цьому розділи А та Б розрахунку коригування заповнюються у порядку, визначеному для складання податкових накладних.

Слід зазначити, що у розрахунках коригування, складених після 01.04.2016 р. до податкових накладних, складених до 01.04.2016 р., мають зазначатись умовні індивідуальні податкові номери покупця, які зазначені у податкових накладних, до яких вони складені.

В. о. заступника начальника В. ЧОРНОБРИВЕЦЬ

До змісту номеру