• Посилання скопійовано

Перехідні відпусткові в №1ДФ

Працівник іде у відпустку з 4 липня, йому перераховано відпусткові та сплачено податки наприкінці червня. В якому кварталі треба відображати нарахування та виплату таких відпусткових у звіті №1ДФ? Чи, може, розбивати за фактом виплати і нарахування?

Згідно зі ст. 21 Закону України від 15.11.96 р. №504/96-ВР «Про відпустки» та ч. 3 ст. 115 Кодексу законів про працю України, заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку. Як наслідок, якщо перший день відпустки — понеділок 04.07.2016 р., то останнім днем виплати відпусткових є четвер 30.06.2016 р.

Коли нараховувати такі перехідні відпусткові (виплачені за майбутній місяць), кожен роботодавець вирішує самостійно. На практиці застосовують обидва шляхи:

— відпусткові нараховуються у місяці виплати;

— відпусткові нараховуються у місяці, за який вони виплачуються.

При заповненні податкового розрахунку за ф. №1ДФ відпусткові відображають, як і зарплату, з ознакою доходу «101». У графі 3а форми №1ДФ відпусткові показують у періоді їх нарахування (п. 3.2 Порядку №41).

1 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4.

У разі якщо нарахування та виплату суми відпусткових було здійснено у червні 2016 р. (II квартал) за період нарахувань липень 2016 р. (III квартал), то суму відпусткових слід відобразити у звіті за формою №1ДФ за II квартал 2016 р., тобто звітного періоду, в якому були проведені нарахування та виплата:

— у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, нарахований фізособі;

— у графі 3 «Сума виплаченого доходу» — сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом;

— у графі 4а «Сума нарахованого податку» — сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику податку;

— у графі 4 «Сума перерахованого податку» — фактична сума перерахованого податку до бюджету.

Якщо такі відпусткові нараховують не в місяці їх виплати, а в місяці, за який вони виплачуються, то виплата відпусткових відбувається у II кварталі 2016 року, а їх нарахування — у III кварталі 2016 року. Як це вплине на заповнення звіту за формою №1ДФ?

По-перше, це вплине на порядок визначення суми ПДФО та військового збору в червні та липні 2016 р. Адже згідно з останнім абзацом пп. 169.4.1 ПКУ: «Якщо платник податку отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування платника податку на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування».

По-друге, й у звіті за формою №1ДФ відобразити такі виплату і нарахування слід буде в різних звітних періодах (кварталах). Отже, виплата відпусткових і сплата ПДФО буде відображена в графах 3 та 4 звіту за II квартал, а нарахування вже сплачених доходу та податку — у графах 3а та 4а звіту за III квартал.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру