• Посилання скопійовано

Донараховуємо зарплату за дні відрядження

Які наслідки у разі донарахування зарплати за дні відрядження до рівня середнього заробітку? Чи є строк давності щодо такого донарахування?

Строк давності щодо оплати праці. Відповідно до ст. 233 КЗпП, у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Отже, КЗпП установлено необмежений термін у справах про оплату праці з порушенням законодавства. Тож навіть через 10 років все одно доведеться донараховувати зарплату в разі порушення її нарахування.

Зарплата за дні відрядження. Норма ст. 121 КЗпП щодо нарахування зарплати за дні відрядження на рівні не нижче від середнього заробітку почала діяти з 13.05.2011 р. Саме з цієї дати набрав чинності Закон України від 19.04.2011 р. №3231-VI «Про внесення змін до статті 121 Кодексу законів про працю України». Тож починаючи з 13.05.2011 р. для нарахування зарплати за дні відрядження слід порівнювати середньоденну зарплату на підставі окладу, надбавок та поточних премій за місяць відрядження зі середньоденною зарплатою, розрахованою за Порядком №1001. Порушення оплати днів відрядження є недодержанням державних мінімальних гарантій в оплаті праці, що тягне за собою накладення штрафу у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення відповідно до ст. 265 КЗпП.

Порядок проведення перевірок Держпраці затверджено наказом Мінсоцполітики 02.07.2012 р. №390. На сьогодні Порядок не змінювався. Але з 01.01.2015 р. з'явилася ст. 265 КЗпП щодо відповідальності.

Наслідки у разі донарахування щодо ЄСВ, ПДФО та військового збору. Обчислюють ЄСВ щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, згідно з якими провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону про ЄСВ2 нараховується ЄCВ.

1 Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. №100.

2 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

У таблиці 6 звіту з ЄСВ, якщо заробітну плату нараховують за попередній період, зокрема у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, суми донарахованої заробітної плати включають до заробітної плати місяця, в якому були здійснено такі донарахування.

Отже, суми зарплати, нараховані в поточному періоді за минулі, відносяться до звітного періоду (місяця), в якому проводиться донарахування. Відповідно, й застосовувати слід ставки, чинні на момент виправлення помилки. У 2016 році треба буде тільки нараховувати ЄСВ за ставкою 22% або 8,41 для працівників-інвалідів.

Ці помилки виправляють у таблиці 6 звіту з ЄСВ за той звітний період, в якому такі помилки були знайдені та виправлені, окремим рядком. У випадку з донарахуванням зарплати у рядках таблиці 6 звіту з ЄСВ за період виправлення помилки в реквізиті 10 «Код типу нарахувань» зазначаємо «2».

На сьогодні код «2» застосовується для відображення суми заробітної плати (доходу), нарахованої у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких здійснюється нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на яку страхувальником самостійно донараховано суму єдиного внеску. При цьому обов'язково зазначають місяць та рік, за який проведено нарахування (реквізит 11), що дає змогу в одній таблиці 6 звіту з ЄСВ виправити помилки за кілька звітних періодів.

У таблиці 1 звіту з ЄСВ виправлення помилки, яке призводить до збільшення ЄСВ, буде відображено у розділі 6 цієї таблиці. У рядку 6.4 треба зазначити суму доходів працівника, на які було зайво нараховано ЄСВ, а в наступному рядку — зміст помилки, не забувши написати про звітні періоди, в яких донараховується сума ЄСВ.

Такий порядок виправлення помилок у звіті з ЄСВ установлено розділом V Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.

Але в такому разі відбувається донарахування ЄСВ, за що буде застосовано штрафні санкції.

ПДФО та військовий збір. Щодо доутримання ПДФО та військового збору деякі фахівці радять не подавати уточнюючі форми №1ДФ, а згорнути суми ПДФО та військового збору поточного кварталу і донарахування минулих місяців, а загальний результат відобразити у ф. №1ДФ за ІІ квартал 2016 р. Відповідно, і ставки будуть застосовані ті, які діють у 2016 році. ПДФО утримують за ставкою 18%, а військовий збір — за ставкою 1,5%.

Але при перевірці ДФС може довести, що це є помилкою, та донарахувати штрафні санкції і наголосити, що такі донараховані суми індексації треба оподатковувати за ставками, які діяли у періодах, за які проведено донарахування. Тож доведеться виправляти помилку шляхом подання уточнюючого розрахунку за ф. №1ДФ за такі періоди.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру