• Посилання скопійовано

Спадкування боргу підприємця перед підприємством

Юридична особа відвантажила товар ФОПу, про що свідчить видаткова накладна. І так трапилося, що приватний підприємець помер. Товар залишився не оплаченим, внаслідок чого виникла дебіторська заборгованість. Чи повинна цей товар оплатити дружина підприємця, якщо вона є його спадкоємицею? Якщо так, то що потрібно зазначити у призначенні платежу? Чи слід списати цю суму згідно зі свідоцтвом про смерть як безнадійну?

Приватний підприємець є фізичною особою, яка зареєструвала свою підприємницьку діяльність. У статусі підприємця фізособа відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, бо не має відокремленого майна та окремого балансу. Звичайно, що у разі смерті такої фізособи її майно та борги переходять у спадщину.

Відповідні відносини кредиторів і спадкоємців померлої фізичної особи визначено у статтях 1281 — 1282 ЦКУ. І в цих відносинах є значні особливості, що вирізняють їх від інших випадків відносин боржника та кредитора.

Згідно зі ст. 1281 ЦКУ, кредиторові померлої особи протягом шести місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про її смерть, належить пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, незалежно від настання строку вимоги. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про смерть боржника, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємців, які прийняли спадщину, протягом одного року від настання строку вимоги (тобто від дня, коли борг мав бути сплачений). При цьому кредитор, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у визначені строки, позбавляється права вимоги.

Відповідно до ст. 1282 ЦКУ, спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором не встановлено інше. У разі ж відмови спадкоємців від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Звернімо увагу на те, що процес прийняття спадщини є доволі складним. По-перше, спадкоємців може бути кілька, вони можуть успадковувати за заповітом або за законом, частина з них може відмовитися від прийняття спадщини. Крім того, між ними може виникнути спір щодо спадкового майна, який вирішуватиметься за домовленістю між ними або в судовому порядку.

Отже, смерть підприємця не є підставою для визнання його боргу безнадійним та його списання. Якщо у померлого підприємця є подружжя, яке успадкувало все його майно, і воно погоджується погасити борги, підприємство може узгодити із ним порядок погашення боргу. Законодавство не встановлює, що у цьому випадку слід писати у призначенні платежу. Однак вбачається, що зазначатися може безпосереднє призначення: погашення спадкоємцем боргу померлого підприємця, із посиланням на його прізвище та відповідні документи (договори, накладні, рахунки тощо).

Якщо ж відповідного спадкоємця немає, а зазначений вище річний строк пред'явлення вимоги до спадкоємців минув, на нашу думку, борг може бути визначений як безнадійний і, відповідно, списаний в обліку підприємства-кредитора.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру