• Посилання скопійовано

Щодо системи електронного адміністрування (витяг)

ист Міністерства фінансів України від 24.06.2015 р. №31-11120-02-2/21022

Щодо системи електронного адміністрування (витяг)

Суттєво. Мінфін переконує, що система електронного адміністрування ПДВ не призведе до відвернення обігових коштів платників податку.

! Платникам ПДВ

Ефективність системи електронного адміністрування

Міністерство фінансів відповідно до пункту 7 Прикінцевих положень Закону надає аналіз ефективності запровадження системи електронного адміністрування податку на додану вартість у перехідний період, підготовлений за інформацією Державної фіскальної служби України (далі — ДФС), наданою листами від 12.05.2015 р. №1169/1/99-99-19-03-01-13, від 05.06.2015 р. №1428/4/99-99-19-03-08-13 і від 18.06.2015 р. №1522/4/99-99-19-03-01-13.

Щодо технічної готовності системи

<…> з метою створення дистанційних зручних умов для платників податків ДФС розробила такі додаткові електронні сервіси для платників ПДВ:

надсилання платникові Витягу з ЄРПН на запит про отримання відомостей з ЄРПН (надається за виданими податковими накладними та розрахунками коригування, зареєстрованими з порушенням граничного строку реєстрації, за запитуваний період);

надсилання платникові Витягу з системи електронного адміністрування ПДВ на запит про суми збільшення, на які платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних в ЄРПН (∑ Накл), за рахунок сум від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів до 1 лютого 2015 року.

З метою інформування платника податку про реквізити його електронного рахунку внесено зміни до форми Витягу з реєстру платників ПДВ. Починаючи з січня 2015 року реквізити взятого на облік ПДВ-рахунку зазначаються у Витягу з реєстру платників ПДВ, який видається платникові на його запит.

Під час роботи системи в тестовому режимі забезпечено удосконалення програмного забезпечення з метою його безперебійного функціонування після 01.07.2015 р. На сьогодні, за інформацією ДФС, система електронного адміністрування ПДВ технічно готова до її функціонування.

Також слід зазначити, що рівень кваліфікації фахівців ДФС є достатнім для забезпечення безперебійного функціонування зазначеної системи.

<…>

Щодо наявних ризиків функціонування системи електронного адміністрування ПДВ

Ризиком для системи електронного адміністрування є перенесення до неї залишків від'ємного значення ПДВ, сформованого до запровадження цієї системи, без попередньої перевірки їх достовірності.

Так, пункт 33 підрозділу 2 розділу XX Кодексу передбачає збільшення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування в ЄРПН, на суму від'ємного значення суми ПДВ, яке сформоване у такого платника станом на 01.02.2015 р. і залишилося непогашеним. Таке збільшення відбувається за заявою платника на суму, зазначену в такій заяві, без проведення перевірок таких сум (камеральна перевірка звітності, документальна позапланова виїзна перевірка).

Щодо відвернення обігових коштів платників податків

З 01.07.2015 р. система електронного адміністрування ПДВ передбачає реєстрацію всіх податкових накладних і розрахунків коригування в ЄРПН на суму податку, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 Кодексу.

При цьому депонування коштів на рахунках у системі електронного адміністрування ПДВ відбуватиметься у розмірі ПДВ з доданої вартості, тобто реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюватиметься на суму ПДВ, зазначеного в отриманих податкових накладних і сплаченого на митниці, тільки при нестачі якого платник для забезпечення такої реєстрації повинен поповнити свій рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ на суму такої нестачі.

Крім того, щоб уникнути відвернення обігових коштів платників ПДВ Кодексом передбачено збільшення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в ЄРПН:

на суму від'ємного значення, що виникло за звітні (податкові) періоди до 01.02.2015 р. (за заявою платника);

на суму зайво зарахованих до бюджету коштів станом на 01.07.2015 р. (автоматично);

на суму середньомісячного розміру податку, задекларованого і сплаченого платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців (автоматично 01.07.2015 р.).

Таким чином, відвернення обігових коштів платника не здійснюватиметься.

Одночасно слід зазначити, що відповідно до Кодексу реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюється без застосування штрафних санкцій протягом 15 календарних днів з дати їх складання.

Водночас із запровадженням системи електронного адміністрування ПДВ базові принципи оподаткування залишилися без змін, тобто запровадження системи не передбачає необхідності збільшення сум сплати податку.

<…>

Міністр Н. ЯРЕСЬКО

До змісту номеру