• Посилання скопійовано

Коментар

До роз'яснення Державної фіскальної служби України від 11.03.2015 р.

У коментованому роз'ясненні податковий держрегулятор наголошує на тому, що військовий збір сплачують, зокрема, і ФОП, що перебувають на загальній системі оподаткування (і самі за себе з власних підприємницьких доходів, і як податкові агенти з доходів інших фізосіб). Об'єктом оподаткування збором для такої категорії платників податків є доходи, визначені в ст. 163 ПКУ, зокрема: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи із джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

При цьому слід ураховувати і позицію, наведену ДФСУ раніше, у листі від 21.01.2015 р. №1665/7/99-99-17-02-01-17 (див. «ДК» №6/2015), де було сказано, що відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) збору до бюджету згідно зі ст. 171 ПКУ з доходів у вигляді заробітної плати, є роботодавець, який виплачує такі доходи на користь платника податку; з інших доходів: податковий агент — для оподатковуваних доходів із джерела їх походження в Україні; платник податку — для іноземних доходів та доходів, джерело виплати яких належить особам, звільненим від обов'язків нарахування, утримання або сплати (перерахування) збору до бюджету.

Отже, підприємець на загальній системі оподаткування сплачує військовий збір за себе лише в тій частині доходів, які є оподатковуваними ПДФО, але з яких ПДФО не утримується при їх виплаті згідно з ПКУ. Це стосується як підприємницьких доходів, відповідно до п. 177.8 ПКУ, так і доходів, отриманих з-за кордону, не від податкових агентів тощо. Такі доходи підприємець має включити до річної декларації (форма якої наразі ще не затверджена) і сплатити з них військовий збір самостійно.

Першим звітним періодом з військового збору для загальносистемників є 2015 рік зі строком сплати до 19 лютого 2016 року.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру