• Посилання скопійовано

Про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинення певних дій (витяг)

Ухвала Житомирського апеляційного адміністративного суду від 18.02.2015 р. у справі №817/4004/14

Про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинення певних дій (витяг)

Суттєво. Компенсаційні виплати мобілізованим працівникам не оподатковуються ПДФО, і з них не утримується ЄСВ, причому незалежно від фактичних джерел виплати цих коштів.

! Роботодавцям мобілізованих працівників

<...>

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до Дубенської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Рівненській області (далі — Дубенська ОДПІ), у якому, з урахуванням заяви про збільшення позовних вимог від 05.01.2014 року (а. с. 19), просив визнати дії з відрахування із заробітної плати коштів у сумі 1569,26 грн протиправними та зобов'язати виплатити незаконно відраховані кошти із заробітної плати у сумі 1569,26 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначив, що з його заробітної плати із компенсованого середнього заробітку відповідачем було протиправно утримано податок з доходів фізичних осіб та єдиний соціальний внесок, оскільки на час здійснення виплат середнього заробітку на час військової служби за призовом під час мобілізації (липень 2014 року) набрав чинності Закон України від 20.05.2014 року №1275 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації». Вважає дії відповідача щодо відрахування з заробітної плати коштів у сумі 1569,26 грн протиправними та такими, що суперечать чинному законодавству.

<...>

Матеріали справи свідчать, що ОСОБА_3 перебував на військовій службі під час мобілізації в період з 18.03.2014 року до 26.06.2014 року, тобто у строк, що не перевищував строк, визначений статтею 119 Кодексу законів про працю України.

Також матеріали справи свідчать, що на виплати, які компенсувалися ОСОБА_3 у межах середнього заробітку, нарахований та утриманий податок з доходів фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

З огляду на викладене суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що Дубенська ОДПІ, відраховуючи із заробітної плати ОСОБА_3 податок з доходів фізичних осіб та єдиний соціальний внесок за період березень — червень 2014 року, тобто за період проходження позивачем на військової служби під час мобілізації, на загальну суму 1569,26 грн, діяла не на підставі, не в межах повноважень та не в спосіб, що визначені чинним законодавством України.

Колегія суддів відхиляє доводи відповідача, викладені в апеляційній скарзі, про відсутність визначеного порядку відшкодування компенсаційних виплат із бюджету в межах середнього заробітку мобілізованих працівників та відсутність у Державному бюджеті України коштів, передбачених на виплату зазначених компенсацій, оскільки чинним законодавством у цих випадках не ставиться в залежність виконання ч. 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та пп. 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від того, чи є механізм повернення відповідних коштів з бюджету, та від того, чи закладені такі кошти в Державному бюджеті.

Колегія суддів також наголошує на тому, що відповідно до наказу від 26.06.2014 року №26-о (а. с. 7) головному бухгалтеру наказано з 19.03.2014 року саме компенсувати ОСОБА_3 з бюджету середній заробіток на особливий період. Компенсація позивачу виплачена, що підтверджується матеріалами справи. Таким чином, при її виплаті відповідач зобов'язаний був виконати вимоги чинного законодавства, а саме: пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України (зі змінами, внесеними Законом №1275) та статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (зі змінами, внесеними Законом №1275) незалежно від того, з якого фонду був виплачений середній заробіток позивачу.

Отже, суд дійшов правомірного висновку про правомірність вимог позивача та їх задоволення в повному обсязі. Доводи апеляційної скарги спростовуються викладеним вище.

<...>

Головуючий суддя Л. О. ЗАРУДЯНА
судді: Т. В. ІВАНЕНКО
І. Г. ОХРІМЧУК

До змісту номеру