• Посилання скопійовано

Порожні декларації з ПДВ за відсутності оподатковуваних операцій можна не подавати

Чи можна не подавати декларацію з ПДВ та з податку на прибуток, якщо за звітний період не було жодних операцій, які б мали відображатися в таких деклараціях?

Донедавна платники ПДВ та податку на прибуток мали залізне правило: декларації з ПДВ та з податку на прибуток подаються незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді та чи містять декларації інформацію про операції, що оподатковуються цими податками (п. 49.2 ПКУ в редакції станом на 31.12.2014 р., яка в незмінному вигляді проіснувала з 01.01.2011 р.). З дати своєї реєстрації як платника податків та платника ПДВ суб'єкт господарювання зобов'язаний був подавати як декларації з наявністю об'єкта оподаткування, так і порожні декларації, всі рядки яких містили прочерки.

Законом України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» абзац перший п. 49.2 ПКУ викладено у новій редакції, згідно з якою «платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є». Нова редакція п. 49.2 ПКУ є чинною з 01.01.2015 р.

Це означає: якщо у звітному періоді немає об'єктів оподаткування (у цьому разі — ПДВ або податком на прибуток), подавати порожні декларації з цих податків більше немає потреби. Відповідно, податківці не матимуть підстав для застосування штрафних санкцій за неподання звітності за ст. 120 ПКУ до тих платників, які не ведуть господарської діяльності та «забули» надіслати або подати порожні декларації до податкового органу. Враховуючи, що останні не мають практичної цінності для контролерів, сплачувати штраф за кожне неподання порожнього бланка декларації було б несправедливим. Як бачимо, деякі поліпшення життя платників податків усе ж таки відбуваються.

Щодо ПДВ слід окремо зазначити: якщо платник ПДВ не здійснює операцій, що відображаються у розділах І та ІІ декларації з ПДВ за формою, затвердженою наказом МФУ від 23.09.2014 р. №966 у редакції наказу МФУ від 23.01.2015 р. №13, та при цьому він має від'ємне значення з ПДВ за попередні періоди і заповнює рядки 20 (у частині рядка 20.1), 21, 22, 23 та 24 декларації, він подає декларацію з ПДВ за всі періоди, в яких матиме місце таке від'ємне значення. Зверніть увагу: нова форма декларації з ПДВ, що подається зі звітного періоду — лютий 2015 р. або І квартал 2015 р., не передбачає подання додатка Д2 при заповненні цих рядків.

Податківці також не заперечують проти такого підходу. Зокрема, в ЗІР, підкатегорія 101.23, у відповіді на запитання: «Чи звільняється від подання звітності з ПДВ ФОП — платник ПДВ у зв'язку з мобілізацією до Збройних сил України?» — вони дають ствердну відповідь саме на підставі нової редакції п. 49.2 ПКУ. Якщо ФОП — платник ПДВ мобілізований до Збройних сил та внаслідок цього не веде господарської діяльності, він може не перейматися необхідністю щомісячного або щоквартального подання порожніх декларацій з ПДВ.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру