• Посилання скопійовано

Бюджетне відшкодування-2015

Яким чином у 2015 р. складатиметься доля бюджетного відшкодування? Чи є якісь додаткові обмеження або нюанси порівняно з попередніми роками?

Як і раніше, у разі від'ємного значення між сумами податкового зобов'язання та кредиту з ПДВ за підсумками звітного місяця така сума може (п. 200.3 ПКУ):

— потрапити у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди;

— бути віднесеною до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду;

— підлягати бюджетному відшкодуванню за заявою платника в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200-1.3 ПКУ на момент подання платником податкової декларації.

Як бачимо, з 01.01.2015 р. запроваджується додаткове обмеження на суму БВ1: сума, обчислена за формулою, визначеною нормами п. 200-1.3 ПКУ, безпосередньо визначає ту суму ПДВ, яка може потрапити до складу БВ, що може бути отримане платником ПДВ. Та ще й із додатковою фіксацією такої суми моментом подання декларації: тобто навіть якщо за підсумками звітного місяця підприємство має незначну суму ПДВ, обчислену за формулою п. 200-1.3 ПКУ, але на момент подання декларації з ПДВ така сума вже є значно більшою, право на БВ надається саме в сумі, визначеній на момент подання податкової декларації — дарма що обчислення такої суми виходить за рамки звітного місяця. Що саме визначається моментом подання декларації? Адже від моменту подання звітності і до моменту отримання квитанції постачальники можуть зареєструвати на підприємство ПН, які також братимуть участь в обчисленні формули за п. 200-1.3 ПКУ. Тому постає запитання: чи буде цей момент подання звітності якось фіксуватися в програмному забезпеченні?

1 У разі якщо запровадження ПДВ-рахунків все-таки не буде перенесено на пізнішу дату.

Бюджетне відшкодування можна буде отримати виключно на поточний рахунок платника ПДВ. Отримати БВ у рахунок ПЗ наступних податкових періодів тепер немає можливості (п. 200.6 виключено з ПКУ Законом №16901). Варіанти отримання бюджетного відшкодування за своєю суттю залишилися тими самими: як і раніше, в 2015 році діятиме механізм автоматичного та звичайного бюджетного відшкодування. Бюджетне відшкодування платникам податку, які відповідають критеріям, визначеним у п. 200.19 ПКУ, здійснюється в автоматичному режимі. До речі, змінилися і самі критерії (див. «ДК» №48/2014). Усі, хто не відповідає критеріям автоматичного БВ та не підпадає під критерії п. 200.5 ПКУ, мають право на отримання БВ у звичайному порядку.

1 Закон України від 07.10.2014 р. №1690-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування інвестиційної діяльності».

У разі коли за підсумками декларації з ПДВ за грудень 2014 р. підприємство заповнило ряд. 23.1, БВ без будь-яких формульних обмежень має бути зараховано на поточний рахунок.

Отримана сума жодним чином не вплине на показники обчисленої формули. Формульні обмеження почнуть діяти щойно зі звітності за січень 2015 р.

Суми БВ, заявлені до 01.01.2015 р., підлягають відшкодуванню у порядку, встановленому відповідно до ст. 200 ПКУ у редакції, що діяла до 01.01.2015 р., що фактично означає «за старими правилами».

Якщо підприємство за підсумками грудня 2014 р. у звітності з ПДВ заповнило ряд. 20.2, 21.2 або 24, то такі суми мають право відображатися в обчисленнях суми ПК з ПДВ у наступних періодах на загальних підставах (ст. 200 ПКУ).

В обчислення формули за п. 200-1.3 ПКУ такі суми, що були відображені в податковому обліку до грудня 2014 р. включно, потрапити не повинні, адже в її обчисленні братимуть участь показники, відображені в обліку починаючи з січня 2015 р.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру