• Посилання скопійовано

Щодо права на податковий кредит у власника автомобіля у разі проведення ремонту автомобіля за рахунок страхових виплат від страхової компанії (витяг)

Лист Державної податкової служби України від 12.01.2012 р. №809/7/15-3417-26

Щодо права на податковий кредит у власника автомобіля у разі проведення ремонту автомобіля за рахунок страхових виплат від страхової компанії (витяг)

Суттєво. Операція з отримання страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму податкового кредиту або податкових зобов'язань ні у застрахованої особи, ні у страхової компанії (страховика).

! Платникам ПДВ

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо права на податковий кредит у власника автомобіля у разі проведення ремонту автомобіля за рахунок страхових виплат від страхової компанії та повідомляє.

Згідно з підпунктом 196.1.3 пункту 196.1 статті 196 Податкового кодексу <...> (далі — Кодекс) не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з надання послуг зі страхування, співстрахування або перестрахування особами, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності відповідно до закону, а також пов'язаних із такою діяльністю послуг страхових (перестрахових) брокерів та страхових агентів.

Відповідно до статті 9 Закону України від 7 березня 1996 року №85/96-ВР «Про страхування» <...> страхова виплата — грошова сума, яка виплачується страховиком відповідно до умов договору страхування при настанні страхового випадку. Розмір страхової суми та (або) розміри страхових виплат визначаються за домовленістю між страховиком та страхувальником під час укладання договору страхування або внесення змін до договору страхування, або у випадках, передбачених чинним законодавством.

Тобто оскільки надання послуг зі страхування і перестрахування не є об'єктом оподаткування, то виплата страхових платежів також не є об'єктом оподаткування ПДВ, операція з отримання таких страхових платежів чи операція з їх виплати не змінює суму податкового кредиту або податкових зобов'язань ні у застрахованої особи, ні у страхової компанії (страховика).

При цьому відповідно до підпункту «б» пункту 185.1 статті 185 Кодексу операції з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу є об'єктом оподаткування ПДВ. Послуги з ремонту автомобіля, який потрапив у ДТП, є об'єктом оподаткування ПДВ, а тому незалежно від того, за рахунок чого надходить на рахунок СТО компенсація витрат на проведення такого ремонту, чи у вигляді страхових виплат від страхової компанії, чи у вигляді покриття франшизи від страхувальника, СТО на дату виникнення податкових зобов'язань, що визначається відповідно до пункту 187.1 статті 187 Кодексу, потрібно виписати податкову накладну на повну вартість послуг з ремонту такого автомобіля та видати її власнику автомобіля, якщо він є зареєстрованим платником ПДВ.

При цьому сума ПДВ, пропорційна до частини платежу, сплаченого страховою компанією, до складу податкового кредиту власником автомобіля не відноситься, а страхувальник (власник автомобіля — платник ПДВ) має право включити до податкового кредиту лише ту частину ПДВ, що відповідає частині вартості ремонту автомобіля, яка була сплачена власним коштом такого страхувальника і не була чи не буде погашена за рахунок коштів, отриманих ним від страхової компанії.

Заступник голови А. ІГНАТОВ

До змісту номеру