• Посилання скопійовано

Стосовно перевезення вантажів за допомогою легкового автомобіля

Лист Міністерства інфраструктури України від 30.09.2013 р. №11094/25/10-13

Стосовно перевезення вантажів за допомогою легкового автомобіля

Суттєво. Перевезення вантажів у легковому автомобілі можливе, якщо це автомобіль із кузовом «універсал» із засобами кріплення вантажу, за наявності накладної або іншого документа на вантаж.

! Юрособам — власникам легкових автомобілів

Міністерство інфраструктури розглянуло лист щодо роз'яснення стосовно перевезення вантажів за допомогою легкового автомобіля та повідомляє таке.

1. Легкові автомобілі відповідно до Постанови КМУ від 22.12.2010 р. №1166 «Про єдині вимоги до конструкції та технічного стану колісних транспортних засобів, що експлуатуються» та ДСТУ 3649:2010 «Колісні транспортні засоби. Вимоги щодо безпечності технічного стану та методи контролювання» належать до колісних транспортних засобів категорії М.

У ст. 35 Закону України «Про дорожній рух» виділено «легкові автомобілі, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів», у п. 31.4.1 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306, — «легкові автомобілі та їхні модифікації для перевезення вантажів».

Відповідно до Наказу Міністерства інфраструктури України від 17.08.2012 р. №521 «Про затвердження Порядку затвердження конструкції транспортних засобів, їх частин та обладнання та Порядку ведення реєстру сертифікатів типу транспортних засобів та обладнання і виданих виробниками сертифікатів відповідності транспортних засобів або обладнання» класифікація КТЗ категорії М1 за типом кузова включає підкатегорію АС — універсал, що має закритий кузов із жорстким дахом, виконаний для перевезення як пасажирів, так і вантажів. Проте слід зазначити, що перевезення вантажу у такому автомобілі є можливим за наявності засобів кріплення вантажу, які виключать можливість травмування пасажирів унаслідок зміщення вантажу.

2. Відповідно до Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. №207, водій юридичної особи, яка здійснює вантажні перевезення для власних потреб, повинен мати накладну або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж.

Перший заступник міністра К. ЄФИМЕНКО

До змісту номеру