• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови КМУ від 20.08.2014 р. №413

Учасники бойових дій мають водночас статус ветеранів війни (ст. 4 Закону №35511). А отже, вони мають право на пільги, встановлені розділом ІІІ Закону №3551. Це і право на безоплатне (тобто з оплатою за рахунок держави) отримання ліків та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, щорічне медичне обстеження, і безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, і 75-відсоткова знижка на плату за користування житлом та комунальними послугами, безоплатний проїзд певними видами громадського транспорту, додаткова відпустка (щоправда, без збереження заробітної плати, але все-таки) тривалістю 2 тижні на рік, право на позаконкурсний вступ до вишів тощо.

КМУ затвердив Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення. До осіб, які мають право претендувати на цей статус, належать як військовослужбовці та працівники вітчизняних силових структур, які брали безпосередню участь в АТО або в забезпеченні її проведення, так і працівники підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в АТО.

Головною умовою при цьому для обох категорій фізосіб є участь в АТО в районах її проведення. Зверніть увагу: райони проведення АТО та терміни її проведення визначаються Антитерористичним центром при СБУ. Отже, щоб отримати статус учасника бойових дій, недостатньо бути просто мобілізованим або призваним на військові навчання під час проведення АТО. Треба виконувати завдання в районах АТО, а підтвердження цього може надати тільки згаданий Антитерористичний центр2.

Учасникам бойових дій видаються посвідчення з написом «Посвідчення учасника бойових дій» та нагрудний знак «Ветеран війни — учасник бойових дій»3. Посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак особам, яким надано статус учасника бойових дій, видаються органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв'язку, ДСНС, ДПтС, а також органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації.

1 Закон України від 22.10.93 р. №3551-ХІІ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

2 Який діє згідно з Указом Президента від 14.04.99 р. №379/99.

3 Пункт 3 Порядку видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою КМУ від 12.05.94 р. №302 (далі — Порядок №302).

Підставою для надання статусу учасника бойових дій є:

— для військовослужбовців та силовиків — документи про безпосереднє залучення до виконання завдань АТО в районах її проведення (витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, журналів бойових дій, бойових донесень, дислокацій, книг нарядів, графіків несення служби, звітів, зведень, донесень, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень). Командири (начальники) військових частин (органів, підрозділів) або інші керівники установ, закладів у місячний строк після завершення особами виконання завдань АТО зобов'язані скласти довідку за формою 1 до коментованого Порядку і подати її разом з іншими документами на розгляд комісій, що розглядатимуть призначення статусу;

— для працівників, залучених до АТО, — документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення або направлення (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах її проведення (витяги з наказів, розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень), а також документи, що були підставою для прийняття керівниками підприємств, установ, організацій рішення про направлення осіб у таке відрядження. Зазначені документи разом із довідкою за формою додатка 2 до коментованого Порядку керівники юросіб-роботодавців у місячний строк після завершення особами виконання завдань АТО в районах її проведення зобов'язані подати на розгляд міжвідомчої комісії.

У разі неподання таких документів командиром або керівником фізособа може самостійно звернутися до таких комісій. У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може або повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням міністра соціальної політики, або оскаржуватися в судовому порядку.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру