• Посилання скопійовано

Щодо законодавчих змін у порядку реєстрації платників податку на додану вартість

Лист Міністерства доходів і зборів України від 13.01.2014 р. №452/6/99-99-19-04-02-15

Щодо законодавчих змін у порядку реєстрації платників податку на додану вартість

Суттєво. Копії свідоцтва платника ПДВ більше не потрібно розміщувати у доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку й у всіх його філіях (відділеннях), представництвах.

! Платникам ПДВ

Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення <...> щодо законодавчих змін у порядку реєстрації платників податку на додану вартість, які набрали чинності з 1 січня 2014 року, і повідомляє таке.

Законом України від 24 жовтня 2013 року №657-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень» (далі — Закон №657), який набрав чинності з 1 січня 2014 року, передбачено:

оприлюднення на єдиному державному реєстраційному веб-порталі й офіційному веб-сайті Міндоходів даних про реєстрацію суб'єктів господарювання як платників ПДВ в органах Міндоходів (зміни до пункту 183.13 статей 183, пункту 209.10 статті 209 Податкового кодексу України);

скасування свідоцтва про реєстрацію платників ПДВ та забезпечення права платників ПДВ отримати витяги з реєстру платників ПДВ в органах Міндоходів (зміни до пункт 183.9 статей 183 Податкові кодекси України).

З метою приведення у відповідність до норм Закону №657 Міндоходів розроблено проект наказу «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість». Проект нової редакції цього Положення оприлюднено на офіційному веб-сайті Міндоходів.

Процедури і терміни реєстрації платників ПДВ у 2014 році не відрізняються від процедур і термінів, що діяли у 2013 році. Зокрема, реєстрація платників ПДВ та внесення реєстраційних даних до реєстру платників ПДВ здійснюється протягом 5 робочих днів з дати надходження реєстраційної заяви до органу Міндоходів. За відсутності підстав для відмови в реєстрації особи як платника ПДВ орган Міндоходів зобов'язаний внести до реєстру платників ПДВ відповідний запис з бажаного (запланованого) дня реєстрації платника ПДВ, зазначеного у його заяві, або протягом 5 робочих днів з дати надходження реєстраційної заяви (без видачі свідоцтва платника ПДВ).

На запит платника ПДВ орган Міндоходів надає безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, наступних за днем отримання такого запиту, витяг із реєстру платників ПДВ (зміни до пункту 183.11 статті 183 Податкові кодекси України).

Отримання витягів із реєстру не є обов'язковим для платників ПДВ, адже з метою постійного забезпечення органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних і фізичних осіб інформацією Міндоходів щодня оприлюднює на єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб і фізичних осіб — підприємців та власному офіційному веб-сайті дані з реєстру платників ПДВ, інформацію про осіб, реєстрацію яких як платників ПДВ анулювано, дані з реєстру суб'єктів спеціального режиму оподаткування.

Перехід до нових правил реєстрації платників ПДВ здійснюється з урахуванням такого:

не підлягають обов'язковій перереєстрації платники ПДВ, внесені до реєстру платників ПДВ до 1 січня 2014 року;

дійсні на момент набрання чинності Законом №657 свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ можуть застосовуватися як витяги з реєстру платників ПДВ до внесення змін до такого реєстру або отримання витягу з такого реєстру, а також виникнення змін у даних про платників ПДВ;

свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ, свідоцтва про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування ПДВ, їх засвідчені копії підлягають поверненню до органу Міндоходів при першому зверненні платника ПДВ за отриманням витягу з реєстру платників ПДВ.

Також інформуємо, що норму Кодексу, якою передбачалося розміщення копій свідоцтва у доступних для огляду місцях у приміщенні платника податку й у всіх його філіях (відділеннях), представництвах, з 1 січня 2014 року вилучено.

На додаток до зазначеного повідомляємо, що Міністерство доходів і зборів України листом від 09.01.2014 р. №150/7/99-99-18-02-01-171 довело зазначене до відома підлеглих органів з метою проведення роз'яснювальної роботи з платниками податків щодо змін у порядку реєстрації ПДВ.

1 Див. «Дебет-Кредит» №7/2014. — Прим. ред.

Заступник міністра А. ІГНАТОВ

До змісту номеру