• Посилання скопійовано

Що нового

Міністерство доходів та зборів реорганізовується

! Усім платникам податків

Кабмін постановив ліквідувати Міністерство доходів і зборів та відновити діяльність Державної податкової служби та Державної митної служби.

Передбачається, що Державна податкова служба України має забезпечувати реалізацію єдиної державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Своєю чергою, Державна митна служба України призначена займатися реалізацією державної політики у сфері державної митної справи.

Обидві ці служби спрямовуються і координуються Кабінетом Міністрів.

Постанова КМУ від 01.03.2014 р. №67
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.03.2014 р. не опублікована)


Роз'яснено, як заповнювати статистичну форму №1-опт

! Оптовим торговцям

Держстат надав роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №1-опт «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі».

Так, форма містить дані щодо діяльності юридичних осіб, основним видом економічної діяльності яких є оптова торгівля, за звітний квартал (за І, ІІ та ІІІ квартали) та за рік загалом.

Відповідно до Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010), затверджених наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396, критерієм віднесення торгівлі до оптової виступає тип покупця і характер використання товару, а не кількість товарів, що закуповується.

Джерелами інформації даних, що містить форма, є первинні облікові документи та регістри синтетичного й аналітичного бухгалтерського обліку.

Форма вперше подається починаючи зі звіту за I квартал 2014 року.

Роз'яснення Держстату від 29.11.2013 р. №18.1-12/32


Звіт про використання коштів неприбуткових установ — у новій редакції

! Неприбутковим установам

Міндоходів затвердило нову форму і Порядок складання Звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій.

Нову форму доповнено новими рядками:

— 8 та 9: зазначаються доходи організацій роботодавців та їхніх об'єднань, а також садівничих і гаражних кооперативів (товариств);

— 10 «Всього отриманих безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, які звільняються від оподаткування»;

— 13 «Усього використаних безоплатних надходжень або надходжень у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, які звільняються від оподаткування»;

— 16 «Безоплатні надходження або надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань, використані не за цільовим призначенням, що вважаються доходом і підлягають оподаткуванню».

Крім того, з'явився новий додаток ГД до рядків 10.1, 13.1 та 16.1.

Нагадаємо, що звіт подається неприбутковою установою, організацією, їхніми відокремленими підрозділами до контролюючого органу, в якому вони перебувають на обліку.

Податковий звіт складається у гривнях наростаючим підсумком з початку календарного року.

Наказ Міндоходів від 27.01.2014 р. №85
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.03.2014 р. не опублікований)


Інформація про громадян з додатковими гарантіями подається не пізніше 1 лютого

! Роботодавцям

Держслужба зайнятості нагадала, що для працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, роботодавцям з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Роботодавці самостійно розраховують квоту з урахуванням чисельності громадян, які на умовах повної зайнятості вже працюють на підприємствах і належать до таких, що є неконкурентоспроможними на ринку праці (крім інвалідів), та забезпечують їх працевлаштування самостійно.

Інформація про зайнятість і працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, подається роботодавцями щороку, не пізніше 1 лютого після звітного року.

Лист Центру зайнятості від 12.02.2014 р. №ДЦ-01-961/0/6-14


Зміни до заходів щодо діяльності банків та проведення валютних операцій

! Банкам та їх клієнтам

Нацбанк уніс зміни до своєї Постанови від 06.02.2014 р. №49 «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій». Змінами, зокрема, передбачено, що уповноважені банки:

1) на період дії Постанови №49 здійснюють операції з купівлі-продажу іноземної валюти за гривні на міжбанківському валютному ринку України виключно на умовах «тод», «том» або «спот». Операції без поставки валют забороняються;

2) мають право достроково повертати вклади, залучені в іноземній валюті за всіма типами договорів, у національній валюті за курсом купівлі іноземної валюти уповноваженого банку на день проведення операції;

3) зобов'язані обмежити видачу (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати банків у межах до 15 тисяч гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку та не допускати обмежень щодо переказу коштів в іноземній валюті, що належать клієнтам, відповідно до нормативно-правових актів Нацбанку.

Крім того, визначено, що Нацбанк має право обмежити роботу уповноваженого банку в Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Нацбанку у разі виявлення в його діяльності операцій, що призводять до дестабілізації міжбанківського валютного ринку України, у тому числі:

— здійснення уповноваженим банком операцій з торгівлі іноземною валютою, які дають змогу маніпулювати обсягом торгівлі або курсом іноземної валюти та спричиняють суттєве його відхилення від рівня, що мав би сформуватися без такої діяльності;

— неодноразового невиконання уповноваженим банком зобов'язань за угодами з купівлі-продажу іноземної валюти, укладеними протягом дня, якщо укладення зазначених угод спричинило суттєве відхилення курсу іноземної валюти від рівня, що мав би сформуватися без таких угод.

Рішення щодо обмеження роботи банків у Системі підтвердження угод від одного дня до одного місяця приймає Комісія Нацбанку з питань нагляду та регулювання діяльності банків.

Постанова Нацбанку від 27.02.2014 р. №104 чинна з 28.02.2014 р.


Хто складає податкові накладні

! Платникам ПДВ

Міндоходів у своєму роз'ясненні перелічило тих осіб, які складають податкову накладну, та зазначило таке:

1. Податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку в контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника податку на додану вартість.

2. Під час виконання договорів про спільну діяльність податкова накладна складається особою, яка веде облік результатів такої діяльності та відповідальна за утримання і внесення податку до бюджету. Облік результатів спільної діяльності ведеться такою особою у загальновстановленому порядку окремо від обліку господарських результатів такої особи.

3. При здійсненні господарських операцій, пов'язаних з використанням майна, отриманого в управління за договорами про управління майном, податкова накладна складається особою — управителем майна, яка веде окремий облік з податку на додану вартість таких госпоперацій та відповідальна за утримання і внесення податку до бюджету.

4. У разі надання нерезидентом послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, податкова накладна складається зареєстрованим на території України платником податку — покупцем (отримувачем) тощо.

Крім того, Міндоходів нагадало, що з 1 березня 2014 року податкову накладну слід складати за новою формою.

Роз'яснення Міндоходів від 03.03.2014 р.


Затверджено нову декларацію з податку на прибуток банку

! Банкам

Міндоходів затвердило нову форму декларації з податку на прибуток банку.

Нову форму декларації доповнено додатком ТЦ для коригування податкових зобов'язань платника податку для цілей трансфертного ціноутворення. Додаток складається з двох таблиць:

1) «Самостійне коригування податкових зобов'язань платника податку для цілей трансфертного ціноутворення»;

2) «Пропорційне та/або зворотне коригування податкових зобов'язань платника податку для цілей трансфертного ціноутворення».

Наказ Міндоходів від 06.02.2014 р. №121
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.03.2014 р. не опублікований)


Нові форми заявок-розрахунків на виготовлення акцизних марок

! Платникам акцизного податку

Міндоходів затвердило такі форми заявок-розрахунків на виготовлення та придбання марок акцизного податку:

1) Попередньої заявки-розрахунку про потребу в марках акцизного податку;

2) Зведеної заявки-розрахунку на виготовлення необхідної кількості марок акцизного податку;

3) Заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв;

4) Заявки-розрахунку на придбання марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів;

5) Звіту про використання марок акцизного податку;

6) Журналу реєстрації імпортера (замовника) алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

7) Журналу обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв вітчизняного виробництва;

8) Журналу обліку видачі марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв імпортного виробництва;

9) Журналу обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів вітчизняного виробництва;

10) Журналу обліку видачі марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів імпортного виробництва;

11) Реєстру повернутих марок акцизного податку;

12) Звіту про рух та залишки марок акцизного податку для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Наказ Міндоходів від 04.02.2014 р. №115
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.03.2014 р. не опублікований)


До податкової запрошуватимуть за повідомленням нової форми

! Платникам податків

Міндоходів затвердило свою форму Повідомлення про запрошення платника податків, зборів, платежів або його представників до органу доходів і зборів.

Нагадаємо, що згідно з пп. 20.1.1 п. 20.1 ст. 20 ПКУ податківці мають право запрошувати платників податків або їхніх представників для перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати податків, зборів та дотримання вимог іншого законодавства.

Письмові повідомлення про такі запрошення надсилаються не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня запрошення рекомендованими листами, в яких зазначаються підстави запрошення, дата і час, на які запрошується платник податків (представник платника податків).

Наказ Міндоходів від 06.02.2014 р. №120
набере чинності з дня опублікування (станом на 11.03.2014 р. не опублікований)


До уваги водіїв! Змінено розміри деяких штрафів

! Водіям

Верховна Рада Законом №767-VII, серед іншого, постановила внести зміни до статті 126 КУпАП.

Таким чином, тепер за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування ним, або за передачу керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким ТЗ, передбачено штраф у розмірі від 30 до 35 н. м. д. г. (510 — 595 грн, у попередній редакції від 16.01.2014 р. було 850 — 1700 грн).

За керування ТЗ особою, позбавленою права керування транспортними засобами, розмір штрафу тепер становитиме від 30 до 50 н. м. д. г. (510 — 850 грн, у попередній редакції від 16.01.2014 р. було 850 — 2550 грн).

Крім того, в новій редакції викладено статтю 122 КУпАП «Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху». Звідти вилучено абзац стосовно штрафування за рух в автоколонах у складі більше п'яти транспортних засобів.

Закон України від 23.02.2014 р. №767-VII чинний з 02.03.2014 р.


Оновлено Державний реєстр РРО

! СГ, які застосовують РРО

Міндоходів затвердило у новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій.

При цьому втратив чинність наказ Міндоходів від 20.01.2014 р. №43.

Новий Держреєстр тепер налічує 101 модель реєстраторів (в попередній редакції було 91).

Нагадуємо також, що з 1 січня 2014 року за неподання або несвоєчасне подання звітів про використання РРО в електронному вигляді застосовуються фінансові санкції у розмірі 170 грн (за повторне порушення протягом року- у розмірі 1020 грн).

Наказ Міндоходів від 03.03.2014 р. №169


Робота в режимі неповного робочого часу в період декретної відпустки

! Жінкам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною

ФСС з ТВП розглянув питання щодо тимчасової непрацездатності застрахованої особи у період перебування у відпустці для догляду за дитиною.

Отже, якщо жінка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і не працює (не отримує зарплату), то в разі її тимчасової непрацездатності листок непрацездатності не видається.

Проте в разі тимчасової непрацездатності застрахованої особи, яка працює в режимі неповного робочого часу в період перебування у вищезгаданій відпустці, листок непрацездатності оплачується на загальних підставах.

Лист ФСС з ТВП від 04.12.2013 р. №04-30-3449


Роз'яснено питання щодо оподаткування ПДВ сум портових зборів

! Платникам ПДВ

Міндоходів зазначило, що операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів, та оплачуються портовими зборами, звільняються від оподаткування ПДВ. При цьому основною умовою застосування такої пільги портом є наявність документів, які підтверджують здійснення судном міжнародних перевезень.

У разі здійснення внутрішніх перевезень пасажирів, їхнього багажу і вантажів, звільнення від сплати ПДВ на операції з надання послуг, що оплачуються портовими зборами, не поширюється, і такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ у загальному порядку за основною ставкою.

На операції з постачання послуг, що надаються суднам, які прямують в морський порт або з морського порту баластом для здійснення навантаження/розвантаження в межах внутрішніх перевезень і оплачуються портовими зборами, звільнення від оподаткування також не поширюється, і такі операції підлягають оподаткуванню ПДВ за основною ставкою.

Лист Міндоходів від 19.12.2013 р. №17866/6/99-99-19-04-02-15


Дозвіл на наймання працівників для іншого роботодавця — тільки для резидентів

! Рекрутерам

Держслужба зайнятості розглянула питання щодо необхідності отримання нерезидентами України дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця та зазначила таке.

Вимога щодо отримання дозволу на наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця поширюється тільки на суб'єктів господарювання — роботодавців, які є резидентами України.

Лист Мінсоцполітики від 29.01.2014 р. №ДЦ-11-567/0/6-14

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру