• Посилання скопійовано

Щодо окремих питань бухгалтерського обліку

Лист Міністерства фінансів України від 31.12.2013 р. №31-08420-07-21/38615

Щодо окремих питань бухгалтерського обліку

Суттєво. Іншими причинами невідповідності критеріям визнання активом можуть бути втрата контролю за об'єктом необоротних активів, втрата ним споживчих якостей, неможливість використання для досягнення поставленої мети тощо.

! Бухгалтерам

Міністерство фінансів України розглянуло <...> лист <...> щодо окремих питань бухгалтерського обліку і повідомляє.

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» активи — це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигід у майбутньому.

Згідно з пунктом 9.1 Положення з бухгалтерського обліку необоротних активів бюджетних установ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. №611, необоротний актив перестає визнаватись активом (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Іншими причинами невідповідності критеріям визнання активом можуть бути втрата установою контролю за об'єктом необоротних активів, втрата активом споживчих якостей, актив неможливо використовувати для досягнення поставленої мети та/або задоволення потреб установи, для нематеріальних активів такими причинами можуть бути закінчення строку дії патенту, свідоцтва, строків корисного використання тощо.

Перший заступник міністра А. МЯРКОВСЬКИЙ

До змісту номеру