• Посилання скопійовано

Щодо реєстрації книг обліку розрахункових операцій

Лист Міністерства доходів і зборів України від 09.12.2013 р. №17170/6/99-99-18-02-03-15

Щодо реєстрації книг обліку розрахункових операцій

Суттєво. Органи доходів і зборів приймають до реєстрації КОРО старої форми, але з самостійно внесеними госпсуб'єктом додатковими відомостями на титульній сторінці.

! СГ, які застосовують РРО

Міністерство доходів і зборів України розглянуло звернення щодо реєстрації книг обліку розрахункових операцій (далі — книги ОРО) і в межах компетенції повідомляє таке.

Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон) визначаються правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані у випадках, визначених цим Законом, проводити розрахунки з використанням книги ОРО і розрахункової книжки з дотриманням установленого порядку їх ведення.

Відповідно до статті 8 Закону порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг ОРО встановлюється органом доходів і зборів.

Міністерством доходів і зборів України видано Наказ від 28.08.2013 р. №417 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 р. за №1616/24148, яким затверджено Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій (далі — Порядок №417).

Порядок №417 визначає форми розрахункових книжок і книг ОРО на РРО та окрему господарську одиницю.

Суб'єкти господарювання, які нині використовують для обліку розрахункових операцій належним чином зареєстровані розрахункові книжки і книги ОРО, продовжують їх ведення до закінчення таких книг.

При цьому на сьогоднішній день багато суб'єктів господарювання заздалегідь придбали книги ОРО та розрахункові книжки (далі — книги), форму яких установлено попереднім нормативно-правовим актом, що визначав порядок реєстрації та ведення книг ОРО, розрахункових книжок, а саме: Порядком реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 1 грудня 2000 року №614, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 5 лютого 2001 року за №105/5296 (далі — Порядок №614).

У зв'язку з цим, а також враховуючи відсутність на сьогоднішній день у продажу книг нової форми, органи доходів і зборів приймають до реєстрації книги, форму яких затверджено Порядком №614.

При реєстрації книг, форму яких затверджено Порядком №614, їх ведення здійснюється суб'єктами господарювання відповідно до форми такої книги.

При цьому перед реєстрацією книги суб'єкт господарювання забезпечує внесення на титульну сторінку:

книги ОРО на РРО — інформації щодо назви та адреси господарської одиниці та моделі і заводського номера зовнішнього модема РРО (за його наявності);

книги УРО на господарську одиницю — інформації щодо місцезнаходження (місця проживання) суб'єкта господарювання;

розрахункової книжки — інформації щодо назви і адреси господарської одиниці та дати реєстрації.

Такі доповнення на титульній сторінці книги засвідчуються підписом посадової особи та печаткою відповідального підрозділу органу доходів і зборів.

Директор Департаменту розвитку IT, електронних сервісів та обліку платників О. ТЕНЬКОВ

До змісту номеру