• Посилання скопійовано

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій

Лист Міністерства доходів і зборів України від 31.10.2013 р. №22949/7/99-99-18-02-03-17

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій

Суттєво. Міндоходів вважає за необхідне приймати до реєстрації в органах доходів і зборів КОРО старої форми, але із самостійно внесеними госпсуб'єктом на титульну сторінку додатковими відомостями.

! СГ, які застосовують РРО

Міністерство доходів і зборів України у зв'язку з набранням чинності 18 жовтня 2013 року Наказом від 28.08.2013 р. №417 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» повідомляє таке.

Порядком реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 28.08.2013 р. №417, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.09.2013 р. за №1618/24150 (далі — Порядок №417), внесено зміни до титульних сторінок книг обліку розрахункових операцій на РРО та на господарську одиницю (далі — книга ОРО).

На сьогодні суб'єкти господарювання у зв'язку із завчасним придбанням екземплярів книг ОРО за формою, встановленою попереднім Порядком реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 р., зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 05.02.2001 р. за №106/5297 (далі — Порядок №614), та/або відсутністю книг ОРО нової форми звертаються до органів доходів і зборів для реєстрації книг ОРО, форму яких затверджено Порядком №614.

З метою уникнення скарг суб'єктів господарювання вважаємо за необхідне приймати до реєстрації в органах доходів і зборів книги ОРО, форму яких затверджено Порядком №614.

Перед реєстрацією книги ОРО суб'єкт господарювання повинен забезпечити внесення на титульну сторінку:

— книги ОРО на РРО — інформації щодо моделі та заводського номера зовнішнього модема РРО (у разі його наявності в РРО) та щодо назви і адреси господарської одиниці;

— книги ОРО на господарську одиницю — інформації щодо місцезнаходження/місця проживання суб'єкта господарювання.

Такі доповнення на титульній сторінці книги ОРО засвідчуються підписом посадової особи та печаткою відповідального підрозділу органу доходів і зборів.

Ведення розділів книг ОРО здійснюється суб'єктом господарювання відповідно до форми книги ОРО, встановленої Порядком №614, яка таким суб'єктом господарювання була зареєстрована на РРО або господарську одиницю. При заповненні розділів книги ОРО за формою, встановленою Порядком №417, до внесення відповідних змін до чинного нормативно-правового акта, суб'єкту господарювання необхідно враховувати таке.

У розділі 3 «Облік розрахункових квитанцій» книги ОРО на РРО у графі «Номери фіскальних чеків за контрольною стрічкою» вносяться дані першого фіскального чека на початок робочого дня та дані останнього фіскального чека перед виходом РРО з ладу, у графі 3 «Початок використання» та графі 4 «Закінчення використання» зазначаються дата, час та серія, номер розрахункової квитанції. У розділі «Облік розрахункових квитанцій та руху готівки» книги ОРО на господарську одиницю: у графі 3 «Сума готівки» заповнюється інформація про службове внесення та службову видачу, у графі 4 «Сума розрахунків» вносяться дані про загальну суму розрахунків та за ставкою ПДВ 20%.

З огляду на викладене Міністерство доходів і зборів України повідомляє про необхідність доведення листа до відома підпорядкованих органів доходів і зборів та суб'єктів господарювання.

Заступник міністра А. ІГНАТОВ

До змісту номеру