• Посилання скопійовано

Лист ДПСУ від 31.03.2012 р. №5742/6/ 15-1415

Державна податкова служба України розглянула Ваше звернення <...> щодо надання роз'яснення на запит <...> про віднесення до складу витрат витрат на відрядження працівників небюджетного підприємства й повідомляє.

Відповідно до пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), при визначенні об'єкта оподаткування враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку або які є членами керівних органів платника податку, у межах фактичних витрат відрядженої особи, зокрема витрати на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування.

Зазначені витрати можуть бути включені до складу витрат платника податку лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, у вигляді рахунків, отриманих з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи.

Не дозволяється включати до складу витрат на харчування вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів, суми «чайових», за винятком випадків, коли суми таких «чайових» включаються в рахунок відповідно до законів країни перебування, а також плату за видовищні заходи.

Разом з тим абзацом 4 пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 ПКУ визначено, що до складу витрат на відрядження відносяться також витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш ніж 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожний календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не вище ніж 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожний календарний день такого відрядження.

Згідно з абз. 6 пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 ПКУ суми й склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, установлені постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 №98 (далі — Постанова №98). Сума добових для таких категорій фізичних осіб не може перевищувати суму, установлену абзацом четвертим цього підпункту.

На виконання п. 12 Постанови №98 наказом Міністерства фінансів України від 17.03.2011 №362 змінено редакцію Інструкції про службові відрядження в межах України й за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59 (далі — Інструкція).

Відповідно до п. 5 розд. II та пп. «е» п. 16.2 розд. III Інструкції витрати на харчування, вартість якого включена до рахунків на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), інших житлових приміщеннях або до проїзних документів, оплачуються відрядженим працівником за рахунок добових витрат.

Інструкція є обов'язковою для органів державної влади, підприємств, установ і організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Однак інші підприємства та організації цей документ можуть використовувати як допоміжний (довідковий).

Таким чином, для підприємств небюджетної сфери зменшення добових витрат, що враховуються при обчисленні податку на прибуток у складі витрат, на вартість харчування, включену в рахунок на проживання, їхніх працівників ПКУ не передбачено.

Що стосується витрат працівника підприємства на проживання у відрядженні, то такі витрати можуть бути враховані в складі витрат при визначенні об'єкта оподаткування в розмірі вартості одного місця в готельному номері за кожну добу такого проживання.

Заступник Голови А. ІГНАТОВ

До змісту номеру