• Посилання скопійовано

Лист ДПСУ від 06.10.2011 р. №1033/5/ 15-1416

Державна податкова служба України розглянула звернення <...>, спрямоване Міністерством фінансів України листом від 23.09.2011 р. № 07230-16-18/23348, щодо мінімального розміру добових витрат для працівників підприємств, які не фінансуються (утримуються) за рахунок бюджету, і повідомляє.

Відповідно до абз. 2 ст. 121 Кодексу законів про працю України установлено, що працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення й назад і витрати на найм житлового приміщення в порядку й розмірах, установлених законодавством.

Згідно з пп. 140.1.7 п. 140.1 ст. 140 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) до складу витрат на відрядження відносяться також витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більше ніж 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожний календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не вище ніж 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожний календарний день такого відрядження.

Сума добових визначається у випадку відрядження:

у межах України й країн, в'їзд громадян України на територію яких не вимагає наявності візи (дозволу на в'їзд), — згідно з наказом про відрядження та відповідними первинними документами;

до країн, в'їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволу на в'їзд), — згідно з наказом про відрядження та відмітками уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в закордонному паспорті або документі, що його заміняє.

За відсутності зазначених відповідних підтвердних документів, наказу або відміток уповноваженої службової особи Державної прикордонної служби України в паспорті або документі, що його заміняє, сума добових не включається до складу витрат платника податку.

Слід зазначити, що Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17 березня 2011 року №362 (зі змінами та доповненнями)), зареєстрована в Міністерстві юстиції України 31 березня 1998 року за №218/2658, є обов'язковою для органів державної влади, підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

Виходячи з вищевикладеного розмір добових витрат для працівників підприємств, які не фінансуються (утримуються) за рахунок бюджету, установлюється відповідно до наказу про відрядження підприємства та з урахуванням вимог п. 140.1 ст. 140 Кодексу.

Заступник Голови С. ЛЕКАРЬ

До змісту номеру