• Посилання скопійовано

Про декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та перебувають за її межами

Лист Національного банку України від 17.09.2013 р. №28-309/13255

Про декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та перебувають за її межами

Суттєво. На сьогодні декларуванню підлягають валютні цінності, доходи та майно, що перебувають за межами України, лише тих фізичних осіб, які є суб'єктами підприємницької діяльності.

! СПД

Національний банк України розглянув запит <...> щодо декларування валютних цінностей, доходів та майна, що належать резидентові України та перебувають за її межами, і повідомляє таке.

Питання, пов'язані з декларуванням резидентами валютних цінностей, доходів та майна, що належать резидентові України та перебувають за її межами, врегульовані законодавством України, зокрема статтями 1 і 5 Указу Президента України від 18.06.94 р. №319/94 «Про невідкладні заходи щодо повернення до України валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» (далі — Указ Президента), статтею 9 Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», наказом Міністерства фінансів України «Про затвердження форми Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами»1 (далі — наказ №207, декларація). Крім того, необхідно також керуватися спільними листами Національного банку України від 17.04.2003 р. №28-311/1929-2823 і Державної податкової адміністрації України від 17.04.2003 р. №3368/5/23-5316 «Про подання Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами», Національного банку України від 09.01.98 р. №13-226/53-188, Державної податкової адміністрації України від 09.01.98 р. №206/10/22-0117 та Державної митної служби України від 12.01.98 р. №11/3-247 «Щодо подання Декларації про валютні цінності та майно».

1 Наказ Міністерства фінансів України від 25.12.95 р. №207 (зі змінами).

Статтею 1 Указу Президента встановлено обов'язковість щоквартального декларування суб'єктами підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, наявності валютних цінностей, які належать їм та перебувають за межами України.

При цьому відповідно до пункту 2 наказу №207 декларування валютних цінностей, доходів та майна здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності за наведеною формою у регіональних відділеннях Національного банку України та у державних податкових інспекціях за місцезнаходженням суб'єктів підприємницької діяльності. Спільним листом Національного банку України від 17.04.2003 р. №28-311/1929-2823 та Державної податкової адміністрації України від 17.04.2003 р. №3368/5/23-5316 вищезгаданий порядок декларування визначено тільки для тих резидентів України, які є суб'єктами підприємницької діяльності.

Тобто на сьогодні декларуванню підлягають валютні цінності, доходи та майно, що знаходяться за межами України, лише тих фізичних осіб, які є суб'єктами підприємницької діяльності.

Крім того, звертаємо увагу на те, що у пункті 8 розділу III декларації зазначається інформація про інше майно за кордоном, а в розділі V — інформація щодо вартості експортованих товарів, робіт, послуг; виручки в іноземній валюті, отриманої від експорту товарів, робіт, послуг; суми коштів, перерахованих за кордон та виставлених і непогашених векселів за імпортними контрактами; вартості імпортованих товарів, робіт, послуг.

Щодо виправлення помилок, допущених при заповненні декларації, зазначаємо таке.

Пунктом 2.7 розділу 2 Положення про валютний контроль1 (далі — Положення №49) передбачено застосування штрафних санкцій за невиконання резидентами вимог щодо порядку і термінів декларування валютних цінностей та іншого майна.

1 Затверджено постановою Правління Національного банку України від 08.02.2000 р. №49 (зі змінами).

При цьому валютним законодавством, зокрема Положенням №49, застосування штрафних санкцій до резидентів за невиконання останніми вимог щодо порядку і термінів декларування валютних цінностей та іншого майна не ставиться у залежність від виправлення резидентами помилок у вже поданих деклараціях.

Разом із тим, оскільки санкції за порушення валютного законодавства (зокрема за порушення порядку і термінів декларування валютних цінностей та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами) до резидентів та нерезидентів (крім банків та інших фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку) застосовують податкові органи, пропонуємо саме з цими органами вирішувати всі поставлені у запиті запитання, пов'язані з декларуванням валютних цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України і знаходяться за її межами.

На завершення наголошуємо, що з метою спрощення порядку декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, що знаходяться за кордоном, Міністерством доходів і зборів України спільно з Національним банком України підготовлено проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (щодо застосування фінансових санкцій), який на сьогодні перебуває на розгляді у Верховній Раді України.

Заступник голови Національного банку України О. ТКАЧЕНКО

До змісту номеру