• Посилання скопійовано

Про здійснення розрахунків платниками єдиного податку (витяг)

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 17.09.2013 р. №3112-13/32401-14

Про здійснення розрахунків платниками єдиного податку (витяг)

Суттєво. Якщо фізична особа — платник єдиного податку використовуватиме у своїй діяльності електронні гроші, то вона зобов'язана сплачувати податок за ставкою 15% як особа, що застосовує інший спосіб розрахунків.

! Фізособам — платникам єдиного податку

<...>

Згідно з пунктом 291.6 статті 291 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до пункту 1.4 розділу 1 Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні у національній валюті, затвердженій постановою Національного банку України від 21.01.2004 р. №22, безготівкові розрахунки — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки одержувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств та фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою до каси банку, на рахунки одержувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях або в електронному вигляді.

Таким чином, виходячи з особливостей спеціального режиму оподаткування фізичні особи — платники єдиного податку не можуть здійснювати розрахунків за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) через електронні платіжні системи.

Разом з тим зазначаємо, [що] якщо фізична особа — платник єдиного податку використовуватиме у своїй діяльності електронні гроші, то вона зобов'язана сплачувати податок за ставкою 15% як особа, що застосовує інший спосіб розрахунків (підпункт 3 пункти 293.4 статті 293 Кодексу).

Разом з тим слід зазначити, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 р. №386-р ухвалено Стратегію розвитку інформаційного суспільства в Україні, яка визначає як одну з пріоритетних державних цілей — розвиток наявні законодавчі обмеження.

Перший заступник міністра А. МАКСЮТА

До змісту номеру