• Посилання скопійовано

ПДВ та оплата наднормативного споживання електроенергії

Лист Міністерства доходів і зборів України від 18.06.2013 р. №8646/7/99-99-19-04-02-17

ПДВ та оплата наднормативного споживання електроенергії

Суттєво. Плата за перевищення договірних величин споживання електроенергії включається до бази оподаткування ПДВ.

! Постачальникам електроенергії

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартість подвійного розміру плати за перевищення договірних величин електроспоживання і повідомляє.

Абзацом шостим статті 26 Закону України від 16.10.97 р. №575/97-ВР «Про електроенергетику» встановлено, що споживачі (крім населення, професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I — IV рівнів акредитації державної і комунальної форм власності) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам двократну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

Тобто, якщо протягом відповідного розрахункового періоду споживачем використано більшу кількість електроенергії, ніж передбачено нормами її споживання (договірна величина), плата за надміру спожиту електроенергію змінюється (збільшується вдвічі).

Згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України (далі — Кодекс) з метою застосування терміна «постачання товарів» електрична енергія вважається товаром.

Об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з постачання товарів (послуг) на митній території України (пункт 185.1 статті 185 розділу V Кодексу).

Згідно з правилами, встановленими пунктом 188.1 статті 188 розділу V Кодексу, базою оподаткування таких операцій є їх договірна (контрактна) вартість, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів), а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на вартість послуг стільникового рухомого зв'язку).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Отже, суми коштів, які надійшли платнику податку у вигляді подвійного розміру плати за перевищення договірних величин споживання електроенергії, включаються таким платником до бази оподаткування податком на додану вартість.

Заступник міністра А. IГНАТОВ

До змісту номеру