• Посилання скопійовано

Щодо методів амортизації об'єктів основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів

Лист Міністерства фінансів України від 25.07.2013 р. №31-08410-07-27/22430

Щодо методів амортизації об'єктів основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів

Суттєво. У разі зміни методу амортизації з прямолінійного на метод нарахування 100% вартості в першому місяці залишкова вартість об'єкта МНМА може бути замортизована у місяці, наступному за місяцем таких змін.

! Платникам податку на прибуток

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит повідомляє.

У бухгалтерському обліку амортизація нараховується із застосуванням методів, передбачених Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. №92 (далі — П(С)БО 7).

П(С)БО 7 та Методичними рекомендаціями з бухгалтерського обліку основних засобів, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 30.09.2003 р. №561, визначено, що нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів. Метод амортизації обирається підприємством самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання.

Вартість, яка амортизується, у разі зміни методу амортизації визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу (з урахуванням модернізації, модифікації, добудови, дообладнання, реконструкції) та ліквідаційною вартістю і сумою накопиченої амортизації (зносу).

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів нараховується відповідно до пункту 27 П(С)БО 7. Отже, у разі зміни методу амортизації з прямолінійного на метод нарахування 100 відсотків вартості в першому місяці залишкова вартість такого об'єкта малоцінних необоротних матеріальних активів може бути замортизована у місяці, наступному за місяцем таких змін.

Директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку М. ЧМЕРУК

До змісту номеру