• Посилання скопійовано

Повернення товару: відображення в обліку

Підприємство — платник податку на прибуток (неплатник ПДВ) продало покупцеві партію товару в кількості 100 шт. за ціною 230 грн за шт. на загальну суму 23000 грн. Через деякий час покупець повернув 5 шт. товару, які виявилися неналежної якості. Як підприємству-продавцеві відобразити таку операцію в податковому обліку з податку на прибуток і які документи треба оформити в разі такого повернення?

Відвантаження товару від постачальника до покупця зазвичай оформляється видатковою накладною постачальника, на підставі якої постачальник списує свій товар і робить у бухгалтерському обліку проведення Д-т 902 К-т 28 на вартість проданого товару. Одночасно в бухобліку визнається дохід і робиться проведення Д-т 361 К-т 702. У податковому обліку з податку на прибуток відбувається те саме: собівартість проданого товару включається до складу витрат і одночасно визнається дохід від його продажу.

При поверненні товару постачальникові покупцем зазвичай оформляється поворотна накладна1. Постачальник відображає повернення товару як зменшення свого обсягу продажів: Д-т 704 К-т 361, а також сторнує собівартість проданих товарів проведенням Д-т 902 К-т 28 (сума проведення зазначається з мінусом). У податковому обліку слід відобразити зменшення доходу від продажу товарів згідно з п. 140.2 ПКУ. Перерахунок доходів здійснюється на вартість повернених товарів у звітному періоді, в якому відбулося повернення. Зверніть увагу, що таке коригування відображається не в рядку 02 декларації з податку на прибуток (за формою, затвердженою наказом МФУ від 28.09.2011 р. №1213), а в рядку 03 декларації з розшифруванням у рядку 03.26 додатка IД до декларації.

1 Типових форм видаткової та поворотної накладних немає, тому підприємство може розробити свою форму з урахуванням вимог ст. 9 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом МФУ від 24.05.95 р. №88, а також використовувати типову форму М-11, затверджену наказом Мінстату від 21.06.96 р. №193.

Тобто в декларації з податку на прибуток операція повернення проданого товару не зменшує суму доходу від операційної діяльності звітного періоду, а зменшує суму інших доходів. За даними запитання в рядку 02 декларації з податку на прибуток буде відображено вартість усієї партії проданих товарів — 23000 грн, а до рядка 03 декларації (і до рядка 03.26 додатка IД) потрапить вартість повернених товарів у сумі 5 шт. х 230 грн/шт. = 1150 грн зі знаком «мінус».

Проте це ще не все. Продавцеві, який у зв'язку з отриманням своїх товарів у порядку повернення зменшує свої доходи, слід одночасно зі зменшенням доходів зменшити й витрати, раніше відображені в податковому обліку. Ці витрати є собівартістю повернених товарів. I це правильно, оскільки собівартість проданих товарів відображається у складі податкових витрат лише за умови, що такі товари продано покупцям (п. 138.4 ПКУ). А якщо товари повернено, то й умова п. 138.4 ПКУ не виконується.

Порядок відображення коригування витрат у декларації з податку на прибуток аналогічний до відображення доходів: у рядку 05.1 відображається собівартість усіх проданих товарів (у нашому випадку — всі 100 шт.). Коригування собівартості проданих товарів відображається в рядку 06.4 «Iнші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати», а також у загальній сумі рядка 06 «Iнші витрати» декларації з податку на прибуток і 06.4.25 додатка IВ до декларації.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру