• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО за іншу особу

Чи можу я сплатити ПДФО за свого родича шляхом перерахування коштів зі свого банківського рахунка за реквізитами місцевої податкової, наданими моєму родичу для сплати податку? Що я маю зазначити при сплаті у графі «Призначення платежу»?

Згідно з пп. 16.1.4 ПКУ, сплату податків та зборів у строки та у розмірах, установлених ПКУ та законами з питань митної справи, покладено на платника податків.

Але, згідно зі ст. 19 ПКУ, платник податків веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків у податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах. Отже, якщо ви є представником свого родича як платника ПДФО, то ви зможете сплатити за нього податок зі свого власного рахунка.

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків — фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства (найчастіше податківці вимагають саме нотаріально засвідченої довіреності). При цьому представник платника податків має права, встановлені ПКУ для платників податків (а саме ст. 17 ПКУ).

Для того щоб зазначити у платіжному документі, що ПДФО сплачується за іншу особу, це треба зробити в реквізиті «Призначення платежу». Правила заповнення реквізиту наведено в наказі МФУ від 07.07.2012 р. №817. При сплаті податку до бюджету представником платника податків за такого платника податків поля реквізиту «Призначення платежу» заповнюються таким чином:

поле №1: друкується службовий код (знак) «*» (ознака платежу до бюджету);

поле №2: друкується розділовий знак «;»; друкується код виду сплати (формат ссс — тризначне число);

поле №3: друкується податковий номер платника, за якого здійснюється сплата податку, — у цьому разі зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків — фізичної особи (завжди має 10 цифр);

поле №4: друкується розділовий знак «;»; друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків, ураховуючи зазначені вище поля і розділові знаки, обмежена довжиною поля «Призначення платежу» електронного розрахункового документа Системи електронних платежів Національного банку України, при цьому використання символу «;» не допускається.

У полях №5 — 7 друкується розділовий знак «;».

Наприклад:

*;101 1234567890; ПДФО за Ткаченка Iвана Петровича за липень 2013 р.;;;

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру