• Посилання скопійовано

ПН за щоденними підсумками операцій

Як у податковій накладній, яка виписується за щоденними підсумками операцій у разі здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку), зазначають суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками — загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті, чи в розрізі товарів за кодами УКТ ЗЕД?

Випадки складання податкової накладної (далі — ПН), що виписується за щоденними підсумками операцій (якщо ПН не була виписана на ці операції), передбачено у п. 8.4 Порядку №13791. Одним із таких випадків є постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку).

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

Насправді незручність складання такої податкової накладної полягає у вимозі зазначення в окремій графі 4 такого реквізиту, як «Код товару згідно з УКТ ЗЕД». Уявіть ситуацію, коли, приміром, у продавця протягом дня через РРО проходить безліч розрахунків, у касових чеках яких величезний асортимент, у тому числі й імпортованих товарів.

Виникає запитання: як зробити вибірку імпортованих товарів за величезним обсягом операцій? Податківці у своїх консультаціях (див. ЄБПЗ, підкатегорія 101.19) зазначають: оскільки касові чеки містять інформацію про асортимент товарів, платник ПДВ має можливість згрупувати в такій податковій накладній у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари за групами, що відповідають певному коду УКТ ЗЕД. Відповідно у ПН, виписаній за щоденними підсумками операцій, при продажу імпортованих товарів зазначають коди товарів згідно з УКТ ЗЕД. Справді, на практиці більшість торгових підприємств користуються комп'ютерними системами, поєднаними з РРО, і відстежити, скільки саме продано імпортних товарів, цілком реально. Але не слід забувати і про таких платників, які не мають можливості зробити вибірку. Невже їм залишається робити це вручну?

Пунктом 201.1 ПКУ передбачено низку обов'язкових реквізитів, що їх повинна містити податкова накладна. Тому цілком зрозуміло, що платники ПДВ приділяють особливу уваги цьому документу. Проте слід зауважити, що це податковий документ, який відображається у реєстрі ПН, на підставі якого згодом складається декларація з ПДВ. Звідси можна зробити висновок: продавцю треба скласти податкову накладну, у якій важливо правильно визначити ПЗ з ПДВ. Врахуймо і той факт, що ПН, виписана за щоденними підсумками, покупцю не видається. Тому некоректне заповнення деяких реквізитів такої ПН не приведе до негативних наслідків для продавця. Максимум, що загрожує платнику ПДВ, зокрема особі, на яку покладено виписування ПН, — це адміністративний штраф за порушення порядку ведення податкового обліку за ст. 163-1 КпАП у розмірі від 5 н. м. д. г. до 10 н. м. д. г. (від 85,00 до 170,00 грн)1. Безумовно, зловживати встановленими вимогами до обов'язкових реквізитів не треба, тому прийняття рішення залишається за платником ПДВ.

Насамкінець наведемо деякі обов'язкові реквізити ПН, виписаної за щоденними підсумками, які повинні у ній бути:

— у верхній лівій частині оригіналу ПН робиться помітка «Х» та зазначається тип причини — 11 («Виписана за щоденними підсумками операцій»);

— у рядку «Особа (платник податку) — покупець» вписується: «Неплатник податку»;

— рядки «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» та «Номер телефону» залишаються незаповненими;

— у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляються нулі;

— рядок «Вид цивільно-правового договору»: у полі «вид договору» зазначається вид договору, наприклад: «Договір купівлі-продажу», «Договір на виконання робіт», «Договір на надання послуг» тощо, у полі «від» — дата виконання усної домовленості, у полі «№» — прочерк;

— у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» при постачанні вітчизняних товарів зазначається «Товари в асортименті». Тоді графа 5 податкової накладної містить позначку «грн», а у графі 6 ставиться 1. Якщо товар іноземного походження, то у графі 3 записується номенклатура товарів і відповідно у графі 4 певний код УКТ ЗЕД.

Суми розрахунків за касовими чеками, надрукованими протягом дня, та суми ПДВ за такими розрахунками зазначають загальною сумою, що відповідає фактичній сумі виторгу та сумі ПДВ, яка відображена у Z-звіті.

Нагадаємо: ПН, які не видаються покупцеві та залишаються у продавця, не підлягають реєстрації в ЄРПН (п. 4 Порядку №12462).

1 При повторному порушенні протягом року — санкція від 10 н. м. д. г. до 15 н. м. д. г. (від 170,00 до 255,00 грн).

2 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру