• Посилання скопійовано

Щодо реєстрації та отримання правоустановчих документів на об'єкт самочинного будівництва

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 08.02.2013 р. №40-16-518

Щодо реєстрації та отримання правоустановчих документів на об'єкт самочинного будівництва

Суттєво. Прийняти в експлуатацію за спрощеною процедурою закінчені будівництвом об'єкти, збудовані без дозволу, можна буде тільки після набрання чинності відповідним наказом Мінрегіону.

! Самочинним забудовникам

Відповідно до статті 6 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» систему органів державної реєстрації прав становлять Міністерство юстиції України; центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації прав; органи державної реєстрації прав, утворені Міністерством юстиції України в установленому законодавством порядку.

Враховуючи зазначене, для отримання більш детальної інформації щодо оформлення права власності Ви можете звернутися до Міністерства юстиції України.

Також інформуємо, що відповідальність фізичних осіб за порушення вимог законодавства у сфері містобудування передбачена статтями 96, 97 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Самочинно збудовані об'єкти будівництва приймалися в експлуатацію відповідно до Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж, затвердженому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 24.06.2011 р. №91 (зі змінами, внесеними наказом Мінрегіону України від 13.06.2012 р. №304), до 31.12.2012 р.

Разом з тим повідомляємо, що Верховною Радою України 20.11.2012 р. прийнято в цілому Закон України №5496-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності» (набрав чинність 05.01.2013 р.), яким внесено зміни до пункту 9 розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», зокрема в частині продовження дії порядку прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, збудованих у період з 05.08.92 р. до 12.03.2011 р., а також громадських будинків I і II категорії складності, будинків і споруд сільськогосподарського призначення I і II категорій складності, збудованих до 12.03.2011 р.

Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на виконання зазначеного Закону України розроблено відповідний проект наказу, який після погодження із заінтересованими органами у встановленому порядку буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Отже, прийняти в експлуатацію закінчені будівництвом об'єкти, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за спрощеною процедурою можливо після набрання чинності згаданим наказом.

Звертаємо увагу, що листи Держархбудінспекції України не є нормативно-правовими актами, вони мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до дня набрання чинності нормативно-правовими актами, що змінюють відповідні правовідносини.

Перший заступник голови А. ГРИГОР

До змісту номеру