• Посилання скопійовано

Що нового

Сума поворотної фінансової допомоги платнику податків не оподатковується

! Платникам ПДФО

У разі отримання фізичною особою — платником податків поворотної фінансової допомоги основна сума допомоги до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається. Це стосується і ситуації, коли таку допомогу платник надає іншим особам.

Водночас, якщо платник не в змозі повернути суму наданої допомоги у визначений у договорі термін, він повинен сплатити податок за ставками 15% або 17% (у разі перевищення десятикратного розміру мінімальної заробітної плати) із суми такої допомоги.

Поворотна фінансова допомога — це сума коштів, що надійшла платникові податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

Доходи, які не включаються до розрахунку загального місячного оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, визначено ст. 165 Податкового кодексу України.

За матеріалами ДПСУ


ДПСУ нагадує про сплату ПДФО

! Платникам ПДФО

Податковий агент, який нараховує та виплачує будь-який оподатковуваний дохід платникові податку, зобов'язаний із суми такого доходу утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

Податок сплачується (перераховується) до бюджету єдиним платіжним документом під час виплати оподатковуваного доходу. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише разом із розрахунковим документом на перерахування відповідного податку до бюджету.

Окремі види оподатковуваних доходів не підлягають оподаткуванню у момент нарахування чи виплати, але не звільняються від оподаткування загалом. У такому разі платник податку зобов'язаний самостійно включити суму цих доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи. Декларація для платників податку на доходи фізичних осіб подається до 1 травня року, що настає за звітним. Фізична особа зобов'язана до 1 серпня сплатити до бюджету суму податкового зобов'язання, зазначену в податковій декларації.

У разі надання платникові оподатковуваного доходу у негрошовій формі чи виплати готівкою з каси податкового агента податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання).

Якщо податковим агентом оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується (не надається) платнику, то податок, який підлягає утриманню з нарахованого доходу, перераховується до бюджету податковим агентом у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку на доходи фізичних осіб визначає ст. 168 ПКУ.

За матеріалами ДПСУ


Підприємці на загальній системі зможуть вести книгу обліку в електронному вигляді

! ФОП на загальній системі

Як зазначає ДПСУ, фізичні особи — підприємці (крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування обліку та звітності) зобов'язані вести книгу обліку доходів і витрат, форма та порядок ведення якої затверджені наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1025.

Порядком ведення книги зазначено, що фізичні особи — підприємці повинні придбавати і оформляти книгу обліку доходів і витрат самостійно. Книга має вигляд зошита чи блокнота, повинна бути прошнурована з пронумерованими сторінками та зареєстрована в органі ДПС за основним місцем обліку фізичної особи — підприємця.

Виправлення в книзі допускаються тільки із завіренням їх особистим підписом фізичної особи — підприємця.

ДПСУ також повідомляє про те, що вже розроблено спрощену форму ведення книги обліку доходів та витрат. У ній передбачена можливість ведення книги в електронному вигляді з автоматичним заповненням декларації про майновий стан і доходи та подання звітності через засоби Iнтернету.

Лист ДПСУ від 27.02.2013 р. №1158/А/17-1215


Як визначити суму ПК при ремонті авто за рахунок страхових виплат

! Платникам ПДВ

Якщо автомобіль, який використовується в оподатковуваній діяльності, відремонтовано за рахунок страхових виплат, то сума ПДВ до складу податкового кредиту власника автомобіля, на думку податківців, не відноситься. При цьому якщо ремонт автомобіля здійснений частково за рахунок коштів страхувальника у вигляді франшизи, то платник податку має повне право віднести до податкового кредиту суму ПДВ, пропорційну до частки цієї франшизи.

Франшиза — це частина збитків, що не відшкодовується страховиком згідно з договором страхування.

За матеріалами ДПС у м. Києві


Новий порядок ведення реєстру аудиторських фірм та аудиторів

! Аудиторам

Нацкомфінпослуг затвердив Порядок ведення реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ. Порядком передбачено, що зазначений Реєстр ведеться Нацкомфінпослуг на електронних носіях.

Для включення до Реєстру аудиторська фірма або аудитор як ФОП подають до Нацкомфінпослуг відповідні документи.

Розгляд документів щодо включення до Реєстру здійснюється протягом 30 календарних днів з дати їх надходження.

Повідомлення щодо прийнятого рішення про включення до Реєстру надсилається заявникові в письмовій формі не пізніше 5-го робочого дня з дати прийняття відповідного рішення.

Крім того, визначено, що аудитори як у складі аудиторської фірми, так і як ФОП, які отримали свідоцтва Держкомфінпослуг та Нацкомфінпослуг про включення до реєстру, до набрання чинності цим розпорядженням мають право проводити аудиторські перевірки небанківських фінансових установ та надавати аудиторські висновки (звіти) до 30 червня 2013 року.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 26.02.2013 р. №640
набере чинності з дня опублікування (станом на 02.04.2013 р. не опубліковано)


Затверджено перелік документів, що передаються в архів у разі ліквідації

! СГД

Мін'юст затвердив Перелік видів документів, пов'язаних із забезпеченням соціального захисту громадян, що мають надходити до архівних установ у разі ліквідації підприємств, установ, організацій, які не належать до джерел формування Національного архівного фонду.

Документи розміщено за ступенем значущості їх видів та питань, що в них відображаються, у логічній послідовності.

У Переліку наведено узагальнені назви видів документів, до яких віднесено:

1) документи з кадрових питань (особового складу), у тому числі пов'язані із нарахуванням і виплатою заробітної плати працівникам;

2) деякі види організаційно-розпорядчих документів, що містять інформацію про організацію, яка ліквідована;

3) документи з питань акціонування.

При об'єднанні в одній статті різних видів документів з одного питання використовується термін «документи», а в дужках розкриваються назви основних видів документів, включених до статті.

Перелік містить види документів, що використовуються архівними установами під час виконання запитів соціально-правового характеру, для яких визначено строк зберігання — 75 років.

Обчислення строків зберігання проводиться з 1 січня року, який іде за роком завершення їх діловодством.

Контроль за застосуванням цього Переліку здійснюють Укрдержархів та уповноважені ним державні архівні установи та архівні відділи міських рад.

Наказ Мін'юсту від 14.03.2013 р. №430/5
набере чинності з дня опублікування (станом на 02.04.2013 р. не опублікований)


Декларація про доходи платниками ЄП 2-ї групи за I квартал не подається

! Платникам ЄП 2-ї групи

Норми п. 294.1 ПКУ податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп визначає календарний рік. Отже, податкову декларацію платник ЄП — ФО 2-ї групи за перший квартал 2013 року не подає.

Такий суб'єкт господарювання має подати податкову декларацію платника єдиного податку за 2013 рік протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Податківці нагадують, що відповідно до п. 295.1 ПКУ єдиний податок платники 2-ї групи сплачують шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа поточного місяця.

За матеріалами ДПС у м. Києві


Новий перелік ліків, які відпускаються без рецептів

! Аптекам

МОЗ затвердило новий Перелік лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів.

Також визнано таким, що втратив чинність, наказ МОЗ від 03.02.2012 р. №78, яким було затверджено попередній аналогічний перелік.

Наказ МОЗ від 26.02.2013 р. №166
набере чинності з дня опублікування (станом на 02.04.2013 р. не опублікований)


Нові марки акцизного збору для алкоголю та тютюну

! Виробникам та імпортерам алкоголю та тютюну

Кабінет Міністрів України затвердив нові марки акцизного збору для алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Розмір плати за одну марку акцизного збору для алкогольних напоїв збільшено до 0,27 грн (раніше — 0,103 грн), для тютюнових виробів — до 0,142 грн (раніше — 0,055 грн).

Марки нового зразка будуть запроваджені з 1 травня 2013 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 р. №188 чинна з 27.03.2013 р.


ДПСУ: сплата пенсійного збору при придбанні автомобіля

! Покупцям легкових автомобілів

Згідно з Законом «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції Закону, що діяла до 03.12.2012 р.) платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування були підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають державній реєстрації (перереєстрації) в підрозділах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкування легкових автомобілів відповідно до закону.

Відповідно до ЦКУ право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлене договором або законом.

Відповідно до Закону «Про дорожній рух» власники транспортних засобів та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм транспортні засоби протягом 10 діб після придбання, митного оформлення, одержання транспортних засобів або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів.

ПФУ робить висновок, що особи, які набули право власності на легковий автомобіль до 03.12.2012 р. та провели держреєстрацію в підрозділах Державтоінспекції після набрання чинності Законом України від 02.10.2012 р. №5413-VI, мали сплачувати збір відповідно до норм Закону, що діяли до 03.12.2012 р.

Лист ПФУ від 10.01.2013 р. №28081/Д-4


Порядок вибору використання пільги з податку на нерухомість

! Власникам житлової нерухомості

ДПСУ зазначає, що платники податку на підставі документів, що підтверджують їхнє право власності на об'єкт оподаткування та місце проживання (реєстрації), мають право звернутися до органів ДПС для звіряння даних щодо житлової площі нерухомості, пільги зі сплати податку, ставки податку та нарахованої суми податку.

Пільга буде застосовуватися до об'єкта житлової нерухомості, в якій фізособа — платник податку зареєстрована в установленому законом порядку.

Якщо фізособа — платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває у її власності, вона повинна надати до 1 липня поточного року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

Таке звернення можна подати:

— особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

— надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладеного;

— засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Лист ДПСУ від 11.03.2013 р. №3724/6/17-3216


Оподаткування доходів у вигляді спадщини

! Платникам ПДФО

ДПСУ нагадує, вартість власності, що успадковується членами сім'ї спадкодавця I ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у т. ч. усиновлені) оподатковується за нульовою ставкою.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину. При цьому спадкоємці-нерезиденти зобов'язані сплатити податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.

Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об'єкта спадщини.

Лист ДПСУ від 25.09.2012 р. №2343/0/51-12/17-1116

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру