• Посилання скопійовано

Щодо заходів зі стягнення авансових внесків з податку на прибуток

Лист ДПС у Сумській області від 22.01.2013 р. №596/7/15-105

Щодо заходів зі стягнення авансових внесків з податку на прибуток

Суттєво. Якщо авансові внески не сплачені до 18.01.2013 р. включно або сплачені не повністю, за весь період несплати нараховуються штраф і пеня, незалежно від того, мав платник за основним кодом переплату чи ні.

! Платникам податку на прибуток

Мінфіном України відповідно до наказу від 17.01.2013 р. №19 бюджетну класифікацію доповнено новими кодами для сплати авансових внесків з податку на прибуток.

Бюджетні рахунки в органах казначейства будуть орієнтовно відкриті 23 — 24 січня 2013 р.

У картках особових рахунків платників нарахування авансових внесків щодо терміну 18.01.2013 р. проведено з використанням введених кодів. Водночас у зв'язку з тим, що платники з початку січня поточного року проводили сплату авансових внесків на основні коди, структурним підрозділам ДПI області необхідно здійснити комплекс заходів, доведених ДПСУ на селекторній нараді 21.01.2013 р.:

I. Підрозділам оподаткування юридичних осіб:

1. Провести інвентаризацію сплачених на основні коди в січні поточного року сум податку на прибуток щодо виділення серед них авансових внесків.

Строк до 22.01.2013 р.

2. За наслідками проведеної інвентаризації підготувати переліки платників, які сплатили авансові внески (1/9) до 18.01.2013 р. (включно), і надати їх підрозділам погашення податкового боргу. До таких платників заходи примусового стягнення не застосовуватимуться.

Строк 22.01.2013 р.

3. Провести роз'яснювальну роботу з кожним платником про необхідність подання заяви на перекидання сплачених у січні 2013 р. авансових внесків з основного коду на новий код.

Строк до 24.01.2013 р.

4. У разі якщо платник здійснив сплату авансових внесків до 18.01.2013 р. (включно), то сума штрафних санкцій, розрахованих за період з 19.01.2013 р. до дати зарахування на новий код, підлягає анулюванню підрозділами оподаткування юридичних осіб за допомогою засобів програмного забезпечення автоматизованої системи «АУДИТ».

Строк — до 31.01.2013 р.

5. У разі якщо платник не здійснив у строк (до 18.01.2013 р. включно) сплату авансових внесків або здійснив її не в повній сумі, то за весь період несплати нараховується штрафна санкція і пеня, незалежно від того, була у нього на основному коді переплата чи ні.

З метою мінімізації сум недоїмки і недопущення застосування заходів примусового стягнення платники повинні бути негайно персонально повідомлені про необхідність сплати авансових внесків під нарахування на нових кодах. Ця вимога стосується особливо тих платників, які не сплачували авансових внесків, розраховуючи використовувати наявну переплату.

Строк — 22.01.2013 р.

6. Підприємствам, щодо яких запроваджено мораторій на задоволення вимог кредиторів і які подавали декларацію за 9 місяців 2012 року з нарахуваннями податку на прибуток, нарахування авансових внесків за новими кодами провадяться в загальному порядку. У разі проведення ліквідаційної процедури авансові внески повинні бути сплачені до дати зняття платника з податкового обліку.

II. Підрозділам погашення податкового боргу:

Забезпечити проведення роботи зі стягнення податкового боргу в порядку, встановленому ПКУ, щодо платників, які не сплатили авансові внески або сплатили їх в неповній сумі.

Заходи примусового стягнення не застосовуються до платників за переліками, переданими підрозділами оподаткування юридичних осіб (відповідно до п. 2).

III. Підрозділам прогнозування, аналізу, обліку та звітності:

1. Підготувати і передати до органів казначейства висновки на перекидання сплачених сум авансових платежів з основного коду на новий код на підставі поданих платниками заяв.

Строк — до 28.01.2013 р.

2. Анулювати суми неправомірно нарахованої пені на підставі службових записок підрозділів оподаткування юридичних осіб.

Строк — до 31.01.2013 р.

IV. Підрозділам взаємодії із засобами масової інформації і з громадськістю:

Довести реквізити нових бюджетних рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток до відома платників податків з розміщенням відповідної інформації на інтернет-сайтах органів ДПС, у засобах масової інформації, ЦОП.

Строк — наступний робочий день після отримання інформації Держказначейства про відкриття рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток.

Звертаю увагу керівників ДПI області, що наведений алгоритм дій кожного структурного підрозділу перебуватиме під жорстким контролем ДПС у Сумській області.

Заступник голови Н. МIРОШНIКОВА

До змісту номеру