• Посилання скопійовано

Коментар

Зареєстрована в Мін'юсті 10.01.2013 р. за №94/22626

Коментованою постановою головний пенсійний орган приводить нормативно-правові акти, які стосуються ЄСВ та пенсійних внесків, у відповідність до змін чинного законодавства, зокрема Закону про ЄСВ1.

Змін зазнали Iнструкція про порядок нарахування та сплати ЄСВ №21-52, Порядок ведення органами ПФУ обліку надходження сум ЄСВ №21-23 та Iнструкція №21-14.

Зокрема, Iнструкція №21-5 доповнена новою нормою, відповідно до якої підприємства суднобудівної промисловості на період до 1 січня 2023 року звільняються від сплати ЄСВ з сум лікарняних (у т. ч. за перші 5 днів за рахунок роботодавця). Також для таких підприємств встановлюється ставка ЄСВ у розмірі 33,2% від суми нарахованої зарплати на той самий період за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші виплати, та суми винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами. Підприємства гірничої промисловості будуть зобов'язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. Позитивною зміною також є нова норма в Iнструкції5 про перенесення строків сплати, згідно з якою останнім днем сплати єдиного внеску вважатиметься перший робочий день, що настає за вихідним або святковим днем, якщо останній день строків сплати ЄСВ, встановлених ст. 9 Закону №2464, припадає на вихідний або святковий день.

А ось зміни, які торкнулися Iнструкції №21-2. На 1 січня кожного року звірка розрахунків за платежами з органами ПФУ проводитиметься тільки за бажанням платника ЄСВ. У зв'язку зі зміною звітного періоду для сплати на квартальний для платників, які є «єдинниками», в їхніх картках особових рахунків до графи «Нараховано до сплати» вноситиметься додатне значення різниці між сумою, визначеною самостійно у річному звіті, та сумою, визначеною ПФУ за кожен місяць.

Нагадаємо, що з набранням чинності 13 жовтня Законом №52926 підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, мають сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, протягом 20 днів місяця, що настає за звітним кварталом. Раніше для таких платників базовим звітним періодом був календарний місяць. А нарахований ЄСВ вони мали сплатити до 20 числа наступного місяця. Водночас СПД на загальній системі повинні сплатити нарахований ЄСВ за календарний рік до 10 лютого наступного року (раніше був кінцевий термін 1 квітня). При цьому за ними залишається норма про сплату авансових внесків. Що стосується самозайнятих осіб, то вони мають зробити остаточний розрахунок щодо ЄСВ до 1 травня наступного року (раніше для них також був строк сплати 1 квітня наступного року).

1 Закон від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

2 Iнструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджена постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-5.

3 Порядок ведення органами Пенсійного фонду України обліку надходження сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інших платежів, затверджений постановою правління ПФУ від 27.09.2010 р. №21-2.

4 Iнструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, затверджена постановою Правління ПФУ від 19.12.2003 р. №21-1.

5 Ця норма, як і сама Iнструкція №25-1, буде діяти з дня опублікування 01.02.2013 р.

6 Закон України від 18.09.2012 р. №5292-VI «Про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Одночасно обох Iнструкцій (№21-5 та №21-1) стосуються зміни щодо вимог про сплату боргу. А саме: рішення про нарахування пені та застосування штрафів вважається надісланим (врученим) юридичній особі або відокремленому підрозділу, якщо його передано службовій особі такого платника під підпис або надіслано листом з повідомленням про вручення. Що стосується фізосіб, то рішення про нарахування пені та застосування штрафів вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено особисто такій фізичній особі або її законному представникові чи надіслано листом на її адресу за місцем проживання або останнього відомого її місця перебування (проживання) з повідомленням про вручення. Водночас, якщо страхувальник на день надсилання йому Пенсійним фондом рішення про нарахування пені та застосування штрафів не повідомив в установленому порядку про зміну місцезнаходження (місця проживання), рішення вважатиметься належним чином врученим навіть у разі його повернення як такого, що не знайшло адресата. У разі якщо пошта не може вручити платнику ЄСВ рішення про застосування санкцій у зв'язку з відсутністю за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмовою прийняти вимогу або з інших причин, рішення вважається врученим у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Підсумовуючи, зазначимо, що зміни в підзаконних нормативно-правових актах у сфері адміністрування ЄСВ мають як позитивні (запровадження пільг для деяких категорій платників, перенесення строків сплати), так і негативні ознаки (зокрема зміни стосовно вимог про сплату боргу).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру