• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 31.12.2012 р. №13035/0/71-12/15-2217

Цього разу ДПС роз'яснює порядок застосування відповідальності за порушення при сплаті збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності (торгового патенту). Йдеться про терміни, з яких відбувається примусове анулювання патенту в разі запізнення із внесенням чергового платежу за нього. Причому позиція досить лояльна:«торговий патент підлягає анулюванню у випадку, якщо суб'єкт господарювання не вніс плату за торговий патент до першого числа звітного місяця (кварталу)».

Так, відповідно до буквального прочитання норм ПКУ, у разі невнесення суб'єктом господарювання збору у встановлений термін (не пізніше 15 числа місяця, який передує звітному місяцю (кварталу):

1) накладається штраф у розмірі 50% ставки збору (місячної або квартальної вартості патенту) (п. 125.1 ПКУ);

2) дія такого патенту анулюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулося таке порушення (пп. 267.7.4 ПКУ).

Отже, згідно з пп. 267.7.4 ПКУ патент має бути анульовано в разі невнесення плати за нього в строк — тобто в разі якщо відповідні суми сплачено пізніше 15 числа місяця, який передує звітному місяцю (кварталу). Проте ДПС зазначає, що анулювання патенту відбудеться в разі, якщо оплата не надійшла до початку звітного місяця. Отже, на думку ДПС у коментованому листі, протермінування сплати збору за патент карається тільки штрафом у розмірі 50% вартості патенту. Звичайно, якщо відповідні кошти внесено до початку звітного місяця.

На нашу думку, ця позиція суперечить буквальному прочитанню пп. 267.7.4 ПКУ. Хоча така лояльність ДПС цілком зрозуміла — насправді на особовому рахунку СГД, який здійснює патентовану діяльність, завжди є переплата, яка покриває вартість патенту на один звітний період (місяць або квартал). Оскільки на початку здійснення патентованої діяльності при придбанні патенту СГД повинен внести до бюджету збір за один звітний період (згідно з підпунктами 267.4.1, 267.5.3 ПКУ).

Але ще раз наголошуємо, що позиція ДПС суперечить нормам ПКУ. Тож наполегливо рекомендуємо не порушувати термінів сплати за патенти. Тим більше що коментований лист не є ані узагальнюючою податковою консультацією, ані відповіддю на запит, якими може керуватися платник податків, що особисто отримав відповідне роз'яснення.

У разі якщо СГД припиняє діяльність, що підлягає патентуванню, та подає до ДПС відповідну заяву до 15 числа місяця, що передує звітному, сума надміру сплаченого збору йому повертається.

Зверніть увагу! Сума несплаченої вчасно вартості торгового патенту вважається податковим боргом. Отже, в разі порушення строків сплати платник збору повинен сплатити: суму збору, штраф у розмірі 50% суми збору та пеню (підпункти 129.1.1, 267.5.5 ПКУ). Пеня нараховується на суму збору разом зі штрафом із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення такого податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожен календарний день прострочення його сплати (п. 129.4 ПКУ).

Нагадаємо, що за здійснення діяльності без торгового патенту застосовується штраф:

за здійснення діяльності без торгового патенту — штраф у подвійному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше подвійного його розміру за один місяць;

за реалізацію товарів, для яких придбавається пільговий торговий патент, — штраф у п'ятикратному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше п'ятикратного його розміру за рік;

за відсутність короткотермінового патенту — штраф у подвійному розмірі збору за весь строк такої діяльності;

за діяльність у сфері розваг — штраф у восьмикратному розмірі збору за весь період здійснення такої діяльності, але не менше восьмикратного його розміру за один квартал.

Стосовно відповідальності за порушення порядку використання торгового патенту зазначимо таке. Підпунктом 267.6.2 ПКУ встановлено вимогу: «оригінал торгового патенту повинен бути розміщений: на фронтальній вітрині магазину, а за її відсутності — біля реєстратора розрахункових операцій <...> у приміщеннях для надання платних послуг»1. За порушення цієї вимоги до СГД застосовується штраф у розмірі збору за один календарний місяць.

1 Для запобігання пошкодженню торгового патенту (вигорання на сонці, псування внаслідок затікання дощової води, псування сторонніми особами тощо) дозволяється розміщувати нотаріально засвідчені копії торгових патентів у визначених цією частиною місцях. При цьому оригінал такого патенту повинен зберігатися у відповідальної особи суб'єкта господарювання або відповідальної особи відокремленого підрозділу, яка зобов'язана надавати його для огляду уповноваженим законом особам (пп. 267.6.3 ПКУ).

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру