• Посилання скопійовано

Щодо повернення переплати з податку на прибуток

Лист ДПСУ від 25.12.2012 р. №7772/0/61-12/15-1215

Щодо повернення переплати з податку на прибуток

Суттєво. Iз дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми з податку на прибуток платник має право подати до ДПС заяву про повернення таких сум, і за висновком ДПС Держказначейство повертає кошти.

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ розглянула лист ПАТ щодо повернення переплати з податку на прибуток і повідомляє.

Право платників на повернення надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів) передбачено Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI за умови дотримання положень ст. 43 «Умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань».

Наказом ДПСУ, МФУ, Держказначейства України від 21.12.2010 р. №974/1597/499 затверджено Порядок взаємодії органів ДПС, місцевих фінансових органів та органів Державного казначейства України щодо повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань (далі — Порядок).

Пунктом 6 Порядку передбачено подання заяви платником податку до органу ДПСУ за місцем перебування на податковому обліку.

Згідно з п. 7 Порядку ДПI не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету і надсилає його для виконання відповідному органу Держказначейства України.

Контролюючий орган несе відповідальність згідно із законом за несвоєчасність передання Держказначейству України для виконання висновку про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету (п. 43.5 ст. 43 Кодексу).

Таким чином, з дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми з податку на прибуток платник податку має право подати до контролюючого органу заяву про повернення таких сум, за висновком якої Держказначейство України повертає кошти.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру