• Посилання скопійовано

Відображення в обліку внесків до СФ

Відображення в обліку внесків до СФ

31.

Який порядок обліку вартості ТМЦ, отриманих як внесок до статутного фонду платника податку, та чи враховується їх вартість у складі витрат у разі продажу таких ТМЦ?

Думка контролюючих органів

Прямі інвестиції — це господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою (відповідно до пп. 14.1.81 ПКУ).

Згідно з пп. 136.1.3 ПКУ для визначення об'єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку.

Виходячи з викладеного, операція з внесення товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ) до статутного фонду платника податку є прямою інвестицією, а не придбанням таких ТМЦ, тобто при обчисленні об'єкта оподаткування платник податку, який отримав ТМЦ як внесок до статутного фонду, не враховує вартість таких ТМЦ як у складі доходу при отриманні, так і у складі витрат при їх продажу.

Сайт ДПСУ www.sts.gov.ua

А що на практиці?

Важко погодитися з позицією ДПС, що «платник податку, який отримав ТМЦ як внесок до статутного фонду, не враховує вартість таких ТМЦ … у складі витрат при їх продажу». Адже такі ТМЦ платник податку отримав не безкоштовно, а в обмін на корпоративні права, тому їх вартість зрозуміла (погоджена засновниками). А витрати на їх придбання понесені — надані корпоративні права. Тому при подальшому продажу таких ТМЦ або їх використанні у виробництві, на нашу думку, повинні виникати витрати одночасно з визнанням доходів. Хоча доводити таке право платникам податків, мабуть, доведеться у суді. До речі, якщо проводити аналогію з внесенням ОЗ, то ПКУ прирівнює таку операцію до придбання. Чому ж тоді з ТМЦ має бути інакше? На нашу думку, при такій операції у підприємства є шанси поборотись за податкові витрати при подальшому продажу (переробці) таких ТМЦ.

 

32.

Як відображаються операції з повернення внеску у вигляді ОЗ засновнику у разі його виходу з числа засновників?

А що на практиці?

Відповідно до п. 146.8 ПКУ, первісною вартістю основних засобів, що включені до статутного капіталу підприємства, визнається їх вартість, погоджена засновниками (учасниками) підприємства, але не вище звичайної ціни.

Згідно з пп. 146.17.1 та пп. 146.17.2 ПКУ:

1) до продажу або іншого відчуження основних засобів та нематеріальних активів прирівнюються операції із внесення таких основних засобів та нематеріальних активів до статутного фонду іншої особи;

2) до придбання прирівнюються операції з отримання основних засобів та нематеріальних активів у разі внесення основних засобів та нематеріальних активів до статутного фонду (капіталу) платника податку.

Варто пам'ятати, що у разі продажу основного засобу сума перевищення доходів від продажу або іншого відчуження над балансовою вартістю окремих об'єктів основних засобів та нематеріальних активів включається до доходів платника податку, а сума перевищення балансової вартості над доходами від такого продажу або іншого відчуження включається до витрат платника податку (п. 146.13 ПКУ).

Операція з повернення засновнику внеску у вигляді основних засобів у разі його виходу з числа засновників є операцією зворотного продажу таких основних засобів і відображається у податковому обліку відповідно до п. 146.13 ПКУ.

При цьому, якщо відбувається повернення внеску у вигляді основних засобів засновнику, що не є платником податку на прибуток або сплачує податок за іншими ставками, ніж платник податку на прибуток, то згідно з пп. 153.2.3 ПКУ дохід за такою операцією має визначатися з урахуванням звичайних цін на такі основні засоби, що діяли на дату такого повернення.

 

33.

Чи включаються до доходів юросіб внески до статутного фонду, державна реєстрація яких не проведена?

Думка контролюючих органів

Відповідно до ст. 4 Закону України від 15 травня 2003 року №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №755), державна реєстрація юридичних осіб — засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Порядок проведення державної реєстрації юридичних осіб включає, зокрема, внесення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру.

Зміни до установчих документів юридичної особи підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ст. 17 Закону №755 відомості про юридичну особу включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

В Єдиному державному реєстрі містяться, зокрема, такі відомості щодо юридичної особи, як дані про розмір статутного капіталу (статутного або складеного капіталу), у тому числі частки кожного із засновників (учасників), а також розмір сплаченого статутного капіталу (статутного або складеного капіталу) на дату проведення державної реєстрації та дата закінчення його формування.

Згідно з пп. 135.5.4 ПКУ вартість товарів, безоплатно отриманих платником податку у звітному періоді, визначена на рівні не нижче звичайної ціни, суми безповоротної фінансової допомоги, отриманої платником податку у звітному податковому періоду, як інші доходи враховуються у складі доходів при обчисленні об'єкта оподаткування.

Для визначення об'єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, що надходять платнику податку у вигляді прямих інвестицій або реінвестицій у корпоративні права, емітовані таким платником податку, в тому числі грошові або майнові внески згідно з договорами про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи (пп. 136.1.3 ПКУ).

При цьому прямі інвестиції — це господарські операції, що передбачають внесення коштів або майна в обмін на корпоративні права, емітовані юридичною особою при їх розміщенні такою особою (пп. «б» пп. 14.1.81 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Враховуючи викладене, якщо збільшення статутного капіталу не зареєстровано в Єдиному державному реєстрі, то отримані грошові кошти (вартість товарно-матеріальних цінностей, визначена на рівні не нижче звичайних цін) вважатимуться для платника податку безповоротною фінансовою допомогою (безоплатно отриманими) та відповідно включаються до доходів такого платника, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування.

Сайт ДПСУ www.sts.gov.ua

До змісту номеру