• Посилання скопійовано

Доходи, що не включаються до складу податкових доходів підприємства

Доходи, що не включаються до складу
 податкових доходів підприємства

27.

Чи враховуються для визначення об'єкта оподаткування суми надмірно сплачених податків та зборів, що повертаються на рахунок платника податку з відповідного бюджетного рахунку?

А що на практиці?

Відповідно до пп. 136.1.6 ПКУ, для визначення об'єкта оподаткування не враховуються суми коштів у частині надміру сплачених податків та зборів, що повертаються або мають бути повернені платнику податку з бюджетів, якщо такі суми не були включені до складу витрат.

 

28.

Чи враховуються у складі доходів кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги (грантів)?

А що на практиці?

Відповідно до пп. 136.1.15 ПКУ, для визначення об'єкта оподаткування не враховуються доходи: кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до чинних міжнародних договорів.

 

29.

Чи враховуються у податковому обліку платника податку кошти, призначені для виплат фізособам, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, на період їх відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами?

А що на практиці?

Виплати фізичним особам у вигляді допомоги по вагітності та пологах здійснюються відповідно до норм Закону України від 18 січня 2011 року №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» зі змінами та доповненнями (далі — Закон №2240), яким визначено правові підстави для отримання такої допомоги, встановлено умови надання, тривалість та розміри виплат.

Зазначені виплати здійснюються за рахунок бюджету Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і згідно зі ст. 38 Закону №2240 є матеріальним забезпеченням фізичних осіб, яке компенсує втрати заробітної плати (доходу) таких фізичних осіб на період їх відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами.

Виплати фізичним особам на період їх відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами здійснюються за рахунок бюджету Фонду соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, тому такі кошти у складі доходу та витрат платника податку не повинні враховуватися.

 

30.

Чи відображаються у податковому обліку платника податку на прибуток кошти, отримані від працівника як компенсація частини вартості путівки, що надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

А що на практиці?

Відповідно до ст. 47 Закону України від 18 січня 2001 року №2240-ІІІ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», для забезпечення відновлення здоров'я застрахована особа та члени її сім'ї (а також особа, яка навчається у вищому навчальному закладі) мають право на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах (у тому числі дитячих) у межах асигнувань, установлених бюджетом Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) на зазначені цілі, та в порядку і на умовах, визначених правлінням Фонду.

Згідно з п. 2.12 Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 р. №12, при передачі (поштовому розсиланні відповідно до Закону України «Про поштовий зв'язок») путівок Виконавчою дирекцією Фонду, виконавчими дирекціями відділень Фонду, районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду виписуються накладні в двох примірниках, один з яких передається (надсилається) адресату. У накладній вказується назва санаторно-курортного закладу, кількість путівок та їх номери, строки заїзду, ціна путівок і загальна їх вартість. Передача путівок Виконавчою дирекцією Фонду, виконавчими дирекціями відділень Фонду та районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду здійснюється за накладними згідно з довіреностями.

Часткова оплата вартості путівки до санаторію вноситься до каси страхувальника за основним місцем роботи застрахованої особи, а при відсутності каси — через установу банку на транзитний рахунок органу Фонду за місцем обліку страхувальника. Часткова оплата вартості путівки до санаторію-профілакторію вноситься до каси підприємства, на утриманні якого перебуває цей санаторій-профілакторій (п. 4.13 Порядку №12).

Правління Фонду та його відділень, Виконавча дирекція Фонду, виконавчі дирекції відділень Фонду, районні, міжрайонні, міські виконавчі дирекції відділень Фонду, комісії (уповноважені) із соціального страхування здійснюють контроль за розподілом, обліком, зберіганням, видачею, використанням путівок, здійсненням часткової оплати за путівки та звітністю по путівках (п. 6.1 Порядку №12).

Тому кошти, внесені працівниками підприємства в касу як часткова компенсація вартості санаторно-курортних путівок, що надані таким працівникам Фондом, підлягають обов'язковому перерахуванню у повному обсязі на рахунки Фонду і відповідно у податковому обліку платника податку не враховуються.

До змісту номеру