• Посилання скопійовано

Формування податкових доходів підприємства

Загальні моменти відображення податкових доходів підприємства на загальній системі оподаткування

01. Як відображаються доходи в податковому обліку?

02. Що таке метод нарахування доходів?

03. Які доходи є іншими в розумінні ПКУ та за якими датами такі інші доходи повинні відображатись у податковому обліку ?

04. Підприємство отримує доходи з-за кордону у вигляді дивідендів, чи слід їх включати до складу доходів у податковому обліку?

05. Як правильно відобразити в податковому обліку доходи від операцій оренди/лізингу?

06. Як правильно відобразити в податковому обліку майно, отримане безкоштовно?

07. Які доходи не враховуються для визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток?

08. На яку дату платник податку повинен збільшити доходи, якщо за придбані товари (роботи, послуги) ним видано простий вексель за пред'явленням, який не було надано для оплати?

09. Чи треба підтверджувати актом надання послуг зв'язку? Якщо акт не підписується покупцем або підписується із запізненням, то коли у підприємства — постачальника послуг виникатимуть доходи від реалізації фактично наданих послуг, але не підтверджених актом?

10. Яка дата є датою збільшення доходів та витрат при здійсненні операцій з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) через інтернет-магазин за допомогою електронних грошей (WebMoney, Яndex.Деньги, PayCash, PayPal тощо)?

11. Яка дата є датою збільшення доходу при визначенні об'єкта оподаткування платника податку — ТОВ у разі невиплати (неповернення) засновникам частини їх внесків у строк, встановлений рішенням загальних зборів учасників товариства про зменшення розміру статутного капіталу?

12. Чи включається до складу доходів, що враховуються при обчисленні об'єкта оподаткування, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг)?

13. Чи оподатковуються доходи неприбуткової організації від надання майна в оренду?

14. Чи включається до доходу сума коштів, отримана платником на загальній системі оподаткування, за умови, що товар було відвантажено на спрощеній системі?

Відображення в обліку сум фінансової допомоги

15. Як відображаються доходи від продажу іноземної валюти?

16. Як оподатковується поворотна фінансова допомога, отримана платником податку від особи, яка не є платником податку на прибуток (у тому числі нерезидента), або особи, яка має пільги з цього податку?

17. Підприємство у другому кварталі 2012 року отримало поворотну фіндопомогу від «єдиноподатника», який порядок обліку таких сум у податковому обліку?

18. Як оподатковується поворотна фінансова допомога, отримана платником податку на прибуток від платника податку на прибуток на загальних підставах?

19. Чи поширюється пп. 135.5.5 ПКУ в частині повернення фінансової допомоги протягом 365 календарних днів на засновників, які є платниками податку на прибуток на загальних підставах?

20. Як у податковому обліку відображається сума поворотної фінансової допомоги (отриманої від платника податку на прибуток), якщо термін дії договору закінчився, а суму такої допомоги не повернуто?

21. Чи підлягає оподаткуванню неповернена сума поворотної фінансової допомоги, якщо така допомога отримана від засновника — фізичної особи, який виходить зі складу засновників протягом 365 календарних днів з дня її надання?

22. Як відображається в податковому обліку платника податку на прибуток підприємства надання безповоротної фінансової допомоги особі, що не має статусу неприбуткової організації?

23. Як у податковому обліку підприємства на єдиному податку відображається отримання та повернення поворотної фінансової допомоги?

24. Підприємство не розрахувалося с постачальником на суму 100000,00 грн., у т. ч. ПДВ. Минуло 3 роки. Ні підприємство, ні постачальник жодних заходів щодо врегулювання розрахунків не вживали. Куди в декларації про прибуток віднести цю суму? З ПДВ чи без?

Дотації та субсидії з бюджету

25. На яку дату враховується у складі доходу сума дотації на створення робочих місць для інвалідів, якщо дотація отримана після врахування у складі витрат сум заробітної плати таких працівників?

26. У якій сумі та за якою датою визнається дохід у разі отримання сум дотацій, субсидій, капітальних інвестицій з бюджетів або фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування?

Доходи, що не включаються до складу податкових доходів підприємства

27. Чи враховуються для визначення об'єкта оподаткування суми надмірно сплачених податків та зборів, що повертаються на рахунок платника податку з відповідного бюджетного рахунку?

28. Чи враховуються у складі доходів кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги (грантів)?

29. Чи враховуються у податковому обліку платника податку кошти, призначені для виплат фізособам, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, на період їх відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами?

30. Чи відображаються у податковому обліку платника податку на прибуток кошти, отримані від працівника як компенсація частини вартості путівки, що надається Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності?

Відображення в обліку внесків до СФ

31. Який порядок обліку вартості ТМЦ, отриманих як внесок до статутного фонду платника податку, та чи враховується їх вартість у складі витрат у разі продажу таких ТМЦ?

32. Як відображаються операції з повернення внеску у вигляді ОЗ засновнику у разі його виходу з числа засновників?

33. Чи включаються до доходів юросіб внески до статутного фонду, державна реєстрація яких не проведена?

Інші питання, пов'язані з формуванням податкових доходів підприємства

34. Як формуються доходи платника податку при проведенні розпродажу товару за зниженими цінами споживачам?

35. Чи враховуються при визначенні оподатковуваного прибутку витрати, понесені авансом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) під час перебування на ЄП, у разі отримання таких товарів (робіт, послуг) на загальній системі оподаткування?

36. Чи виникає дохід у платника податку при безоплатній передачі товарів (робіт, послуг) неприбутковій організації?

37. Чи відносяться до складу доходів платника податку на прибуток суми коштів, отримані таким платником як відшкодування завданих збитків винними особами?

38. Як у податковому обліку відображається оприбуткування та продаж ТМЦ, отриманих при ліквідації ОЗ?

39. Підприємство отримало помилковий переказ коштів. Чи слід такі кошти включати до складу доходів, якщо вони повернуті в наступному звітному періоді?

До змісту номеру