• Посилання скопійовано

Штатний розпис є обов'язковим внутрішнім кадровим документом підприємства

Чи зобов'язане підприємство мати штатний розпис? Якщо протягом року до нього вносяться зміни, чи треба затверджувати новий чи достатньо просто наказу?

Відповідно до ч. 3 ст. 64 ГКУ, підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Щодо необхідності складання штатного розпису та відповідальності за його нескладання Мінпраці України виклало свою позицію в листі від 27.06.2007 р. №162/06/187-07. На думку Мінпраці, затвердження штатного розпису на підприємстві є обов'язковим. Його відсутність вважається порушенням вимог законодавства про працю, за яке роботодавець може нести адміністративну відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 41 КпАП, а саме накладення штрафу на посадових осіб від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 1700 грн).

Щодо оформлення штатного розпису. Штатний розпис є важливим внутрішнім документом підприємства, яким затверджується організаційна структура підприємства, а також визначається кадрова політика щодо кількості працівників, посад, розміру окладів.

Штатний розпис містить у собі перелік посад відповідно до структурного підрозділу в порядку підпорядкованості і підпорядкованості працівників усередині структурних підрозділів із зазначенням їх кількості та розмірів посадових окладів. У разі якщо для здійснення господарської діяльності підприємства немає необхідності в цілій штатній одиниці на певній посаді, то штатним розписом може бути встановлено 0,5 або 0,25 штатної одиниці працівника. У штатному розписі слід зазначати і вакантні посади, оскільки на підставі цього документа планується необхідна чисельність працівників. Незважаючи на те що роботодавець самостійно визначає структуру підприємства та кількість штатних працівників, обов'язковою залишається умова, що при розробці та затвердженні штатного розпису він повинен присвоювати штатним одиницям тільки ті найменування посад і професій, які відповідають Класифікатору професій ДК 003:20101. Відповідно до посад, затверджених у штатному розписі підприємства, складаються накази про прийняття працівників на роботу, а також вчиняються записи в трудових книжках працівників.

1 Затверджений наказом Держспоживстандарту України від 28.07.2010 р. №327.

Штатний розпис затверджується, як правило, на початку року керівником підприємства і діє протягом відповідного року. Затвердження керівником підприємства штатного розпису здійснюється шляхом оформлення спеціального наказу. Зміни до штатного розпису вносяться у разі введення нових штатних одиниць, змін розміру оплати праці або істотних умов праці (систем і розмірів оплати праці, розрядів тощо). Водночас кількість та періодичність таких змін протягом року законодавчо не обмежена. Зміни до штатного розпису оформлюються в тому ж порядку, в якому затверджувалися попередні відомості — тобто новим штатним розписом, затвердженим наказом керівника підприємства.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру