• Посилання скопійовано

Отримана та повернута в одному періоді ПФД у податковому обліку не показується

Поворотна фінансова допомога надійшла від юрособи і повернута в одному податковому періоді. Чи показувати її у декларації з податку на прибуток? Як відобразити таку операцію у бухобліку?

Нагадаємо, що відповідно до п. 152.9 ПКУ з метою розділу III ПКУ базовим податковим (звітним) періодом є календарний квартал. Справді, суми поворотної фінансової допомоги (далі — ПФД), які платник податку отримав у звітному податковому періоді, але які залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, причому від осіб, які не є платниками податку на прибуток або сплачують цей податок за ставками, відмінними від звичайної (на 2012 рік встановлено ставку податку 21%), згідно з пп. 135.5.5 ПКУ включаються до іншого доходу. Як бачимо, ключовим у питанні оподаткування ПФД є те, від кого вона отримана та чи повернута на кінець звітного періоду. Під кінцем звітного періоду слід розуміти останній календарний день звітного кварталу.

Як випливає із запитання, ПФД отримана від юрособи, але не відомо, на якій системі оподаткування такий позикодавець знаходиться. Та й це не має значення. Адже основним в оподаткуванні є те, що ПФД повернули на кінець податкового(звітного) періоду. Тобто у податковому обліку позичальника операція отримання та повернення поворотної фінансової допомоги у межах одного податкового періоду — не відображається.

Але ось у бухгалтерському обліку така операція все-таки знайде своє відображення. Оскільки ПФД отримана у межах короткого періоду, то датою отримання (отримання ПФД може відбуватися як до каси підприємства, так і безпосередньо на поточний рахунок) має бути відображена кредиторська заборгованість підприємства перед позикодавцем на субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами». Датою повернення ПФД (яке може відбуватися аналогічно як з поточного рахунка, так і через касу) відображається списання заборгованості підприємства перед позикодавцем. При проведенні операції через касу слід пам'ятати про обмеження щодо граничної суми розрахунків через касу підприємства у сумі 10000 грн відповідно до п. 2.3 Положення №6371 та п. 1 Постанови Правління НБУ від 09.02.2005 р. №32.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Нагадаємо, що у податковому обліку позикодавця операція надання ПФД та отримання назад позичених коштів не відображається жодним чином, причому не має значення, кому і на який термін кошти позичаються. Така операція буде відображена лише у бухобліку. Загальні проведення у позичальника щодо операції отримання ПФД від юрособи-позикодавця див. у таблиці.

Таблиця

Операція отримання ПФД у податковому та бухгалтерському обліку позичальника

№ з/п
Назва операції
Бухгалтерський облік
Податковий облік
Д-т
К-т
Доходи
Витрати
1.
Отримана ПФД на поточний рахунок або до каси підприємства
301 (311)
685
2.
У разі отримання до каси — ПФД здано до банку
311
301
3.
Повернуто основну суму ПФД
685
311 (301)

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру