• Посилання скопійовано

На час відпустки директора можна призначити виконуючого обов'язки або укласти з іншим працівником строковий трудовий договір

Директора прийнято на посаду 01.07.2012 р. Чи можна скерувати директора у відпустку? Скеровувати будемо зборами учасників ТОВ. На кого передати право підпису? Чи призначати виконуючого обов'язки?

Безумовно, директор, як і будь-який штатний працівник, має право на щорічну відпустку, яка, як відомо, має становити не менше 24 календарних днів за відпрацьований робочий рік.

Право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи. У разі надання працівникові зазначених щорічних відпусток до закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи їх тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком деяких пільгових категорій (інваліди, сумісники, неповнолітні тощо). За бажанням таких осіб щорічні відпустки повної тривалості надаються у перший рік роботи на цьому підприємстві до настання 6-місячного терміну.

Відпустка працівника, зокрема директора, оформлюється наказом та, бажано, відповідно до затвердженого на підприємстві графіка відпусток. Виконання обов'язків керівника на час його тимчасової відсутності, як правило, покладається на замісників. Водночас роботодавець на цей період, відповідно до ст. 23 КЗпП, має право прийняти на роботу іншого працівника, уклавши з ним строковий трудовий договір. Тому на практиці зазвичай складається наказ про призначення на певний період посадової особи, зазначеної у наказі, тимчасово виконуючим обов'язки директора. У такому наказі обов'язково потрібно зазначити «З наказом ознайомлений», після якої тимчасово виконуючий обов'язки повинен поставити свій підпис і дату. Адже тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згодою, відповідно до ст. 33 КЗпП. Також у наказі можна зазначити розмір доплати за виконання обов'язків керівника. Якщо директора було призначено протоколом зборів засновників і він діє на підставі довіреності, то відповідно для призначення особи, яка тимчасово виконуватиме його обов'язки, необхідно провести збори засновників і оформити протокол (довіреність). Збори проводяться та протокол складається у присутності особи, що призначається, та з її згоди виконувати покладені на неї обов'язки, що скріплюється її підписом у зазначеному протоколі. Цей протокол може стати у нагоді для підтвердження органам ДПС, Пенсійному фонду тощо, а також постачальникам та замовникам права особи, що тимчасово виконує обов'язки керівника, підписувати документи та укладати угоди від імені підприємства (див. «ДК» №42/2012).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру