• Посилання скопійовано

Найняти водія-СПД на орендоване авто краще за окремим договором

Як правильно організувати надання послуг з вантажоперевезень (послуги водія)? Чи можна укласти договір із СПД на надання послуг, чи має бути оформлений цивільно-правовий або трудовий договір, як зі звичайними фізособами, за умови що ці послуги надаються на час відсутності штатного працівника (лікарняний, відпустка) і з цим СПД укладено договір про оренду авто (СПД надає підприємству в оренду авто)?

Чинне законодавство не передбачає для громадян, зареєстрованих як суб'єкти підприємницької діяльності (підприємці), будь-яких обмежень щодо влаштування на роботу як найманих працівників (крім «антикорупційних» обмежень для осіб, пов'язаних із проходженням державної та деяких інших видів публічної служби). Крім цього, не забороняється укладення трудового договору на підприємстві, з яким підприємець перебуває у цивільно-правових відносинах (у наведеному випадку — на тому, якому він надає в оренду автомобіль).

Тому загалом підприємство має право прийняти таку фізособу на роботу за строковим трудовим договором (на період відсутності постійного працівника) або за договором ЦПХ.

Проте при здійсненні фізособі, що є суб'єктом підприємницької діяльності, одночасних виплат за договором цивільно-правового характеру та за трудовим договором можуть виникнути питання щодо оподаткування всіх цих виплат як заробітної плати (як відомо, на податкові органи сьогодні покладається обов'язок контролювати, зокрема, і законність оформлення трудових відносин із працівниками). Залежно від «ціни питання» підприємству, можливо, доведеться обстоювати свої права, оскаржуючи результати такої перевірки.

Тож найприйнятнішим, на нашу думку, є спосіб організації відносин, коли підприємець надає підприємству транспортні послуги. Щоправда, для цього слід укласти окремий договір. Якщо ж автомобіль передано в оренду на підставі нотаріально посвідченого договору оренди за актом приймання-передачі і відповідні транспортні послуги надаватимуться цим самим автомобілем, спочатку потрібно буде розірвати відповідний договір оренди.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру