• Посилання скопійовано

Органи ФСС з ТВП мають право перевіряти документи за неперевірені звітні періоди поточного та попередніх років

Нам зателефонували з Фонду соцстраху з ТВП і попередили, що прийдуть на перевірку. Наше підприємство зареєстровано 10 років тому, і перевірок соцстраху не було жодного разу. За який період ревізори мають право нас перевіряти — за три останні роки чи взагалі за весь період від дня держреєстрації?

Статтею 28 Закону №22401 закріплено право ФСС з ТВП як страховика проводити перевірку правильності використання страхових коштів на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників. Порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду, прийняття рішень за їх результатами та процедура оскарження регулюються Iнструкцією №292. Органи Фонду здійснюють планові та позапланові перевірки. Періодичність проведення планових перевірок визначається залежно від таких критеріїв, як наявність (відсутність) витрат, заборгованості по коштах Фонду станом на 01.01.2011 р. та в наступних звітних періодах, а також кількість працівників. Водночас перевірки страхувальників, що здійснюються за період їхньої діяльності до 1 січня 2011 року, відповідно до пп. 3.3.4 Iнструкції №29, проводяться органами ФСС з ТВП одноразово.

1 Закон України від 18.01.2001 р. №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням».

2 Iнструкція про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження, затверджена постановою Правління ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. №29.

Планова перевірка проводиться за умови письмового повідомлення страхувальника не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня початку перевірки. Підпунктом 3.10 Iнструкції №29 визначено, що строк проведення планової перевірки підприємств-страхувальників не може перевищувати 15 робочих днів, а страхувальників — суб'єктів малого підприємництва — 5 робочих днів. Відповідно до пп. 3.2 Iнструкції №29 перевірці підлягають документи за звітні періоди поточного та попередніх років, за які не здійснювалася перевірка.

Отже, ревізори Фонду мають право перевіряти документи з дати завершення останньої перевірки. У разі якщо перевірки ФСС з ТВП не було взагалі — за весь період господарської діяльності страхувальника. Зауважимо, що на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, у тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій, за органами ФСС з ТВП зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими Фонд був наділений до набрання чинності Законом про ЄСВ1 (п. 1.4 Iнструкції №29).

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Тобто якщо виявиться, що підприємство порушило законодавство за період до 1 січня 2011 року, фінансові санкції мають нараховуватися Фондом відповідно до Закону №2240, після 1 січня 2011 року — відповідно до норм Закону про ЄСВ.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру