• Посилання скопійовано

Зміни у безготівкових розрахунках

Відповідно до п. 20.1 ПКУ органи ДПС мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, які обслуговують такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18 ПКУ). Саме з метою забезпечення такого стягнення коштів органами ДПС Нацбанк і затвердив постановою від 30.03.2012 р. №1221, яка набрала чинності з 21.06.2012 р., зміни до Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті2 (далі — Iнструкція №22) та Зміни до Iнструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті3. Остання стосується здебільшого банківських установ, тому докладніше розгляньмо зміни до першої з названих інструкцій.

Фактично НБУ приводить свої нормативні документи у відповідність до норм чинного законодавства, а точніше, до норм ПКУ. Для початку терміни, які вживаються в Iнструкції №22, доповнено новим терміном, а саме: «Iнкасове доручення (розпорядження) — розрахунковий документ, що містить вимогу стягувача (органу державної податкової служби) до банку, що обслуговує платника, здійснити без погодження з платником переказ визначеної суми коштів з рахунка платника на рахунок отримувача».

1 Постанова НБУ від 30.03.2012 р. №122 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». З документом можна ознайомитися на нашому сайті www.dtkt.com.ua в «ДК» №29/2012 у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

2 Затвердженої постановою Правління Нацбанку від 21.01.2004 р. №22.

3 Затвердженої постановою Правління Нацбанку від 16.08.2006 р. №320.

Органи стягнення за ПКУ

Органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Пункт 41.5 ПКУ

Після набрання чинності внесеними змінами вже дві глави Iнструкції №22 відповідатимуть за примусове стягнення коштів з рахунків клієнтів: глава 5 та нова глава 12. Саме остання й відповідатиме за списання банком коштів з рахунків платників податків/суб'єктів господарювання. Банки повинні це робити на підставі поданих стягувачами не менш ніж у трьох примірниках інкасових доручень (розпоряджень). Форма такого інкасового доручення затверджена в додатку 24 до Iнструкції №22.

Як і раніше, документи на списання/стягнення коштів банки приймають незалежно від наявності на рахунках клієнтів достатнього залишку коштів та виконують їх у межах залишку коштів. Виконувати інкасові доручення слід у межах операційного дня, якщо вони надійшли протягом операційного часу. У разі надходження після операційного часу інкасові доручення виконуються наступного операційного дня. Після закінчення виконання доручення у межах коштів чи за їх відсутності інкасове доручення повертається відповідно до п. 12.11 Iнструкції №22. Обслуговуючий банк платника не пізніше наступного робочого дня повідомляє його (платника) про надходження інкасового доручення (розпорядження), за умови що це передбачено договором банківського рахунка. Iнкасове доручення може бути відкликане, причому тільки у повній сумі, на підставі листа про відкликання, який має бути доставлений самостійно стягувачем до банку платника.

Змін зазнав і додаток 8 до Iнструкції №22 щодо заповнення реквізитів розрахункових документів на паперових носіях. Найважливіше, на що треба звернути увагу читачам, — це те, що з 21.06.2012 р. змінилися вимоги до заповнення реквізиту «отримувач» під час сплати платежів до бюджету. Відтепер треба зазначати найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім'я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації. А при заповненні реквізиту «призначення платежу» в розрахункових документах на сплату (стягнення) платежів до бюджету треба дотримуватися вимог нормативно-правових актів з питань заповнення розрахункових документів. Таким документом є Порядок заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затверджений наказом ДПАУ від 01.07.2002 р. №301. Позаяк документ цей досить поважний, то всі платники податків з ним уже давно ознайомлені.

Щодо реквізиту «отримувач» у такому випадку, то платникам додатково треба буде зазначати найменування території та код бюджетної класифікації податку, який перераховується. На думку автора, найменування території слід записати цифрами, але це питання варто уточнити у своєму банку. Так, наприклад, при перерахуванні ПДВ за червень 2012 р. до ДПI у Франківському районі м. Львова отримувач мав би написати: «ВДК у Франківському р-ні м. Львова, 1305, 14010100». Призначення платежу буде заповнене таким чином: «*;101; ;ПДВ за травень 2012 р.;».

Щодо кодів бюджетної класифікації, то такі коди зазначені біля рахунків, на які мають сплачуватися податки, і вони затверджені наказом Мінфіну від 14.01.2011 р. №11. А от щодо найменування території, то, можливо, читачам у пригоді стане інформація з додатка 1 до наказу ДПАУ від 03.05.2006 р. №242 (у редакції наказу ДПАУ від 11.02.2011 р. №90), яким визначається формат (стандарт) електронного документа звітності платників податків. Там зазначено, що імена файлів формуються відповідно до значення елементів за таким принципом: «Позиції з 1 до 4 включно містять код ДПI отримувача, до якої подається оригінал або копія документа (4 символи), який складається з коду області, на території якої розташовується податкова інспекція (відділення) (значення елемента C_REG, доповненого зліва нулем до 2 символів), та коду адміністративного району, на території якого розташовується податкова інспекція (відділення) (значення елемента C_RAJ, доповненого зліва нулем до 2 символів)». Утім, таку інформацію можна знайти і в Довіднику державних податкових інспекцій у програмному забезпеченні з формування та подання платниками податків податкової звітності та реєстру отриманих та виданих податкових накладних до органів ДПС в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку (в народі ОПЗ), яке доступне на офіційному сайті ДПСУ www.sts.gov.ua. Слід зазначити, що нововведення стосуються тільки платежів до бюджету і не стосуються, наприклад, сплати ЄСВ.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру