• Посилання скопійовано

Оформлення результатів митних перевірок

Мінфін України наказом від 21.03.2012 р. №377 (див. «ДК» №24/2012) затвердив Порядок оформлення результатів проведення митними органами перевірок (далі — Порядок №377) та одночасно скасував дію попередника — Порядку №2541. Коментований документ набирає чинності з 05.06.2012 р.
На щастя, новий порядок не несе якихось вагомих змін стосовно перевірок суб'єктів ЗЕД. Тому зупинімося лише на найцікавіших моментах та пригадаємо, що варто пам'ятати бухгалтерам при перевірках.

Що справді нового?

Так, у коментованому документі мінфінівці зауважують, що для проведення невиїзної документальної перевірки платникові податків надсилається письмове повідомлення про дату початку та місце проведення перевірки. Надсилають таке повідомлення рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручають особисто платнику податків чи його уповноваженому представникові під розписку (п. 2.11 Порядку №377). Фактично це повторює вимогу з п. 4 Порядку проведення митними органами невиїзних документальних перевірок, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. №71 (далі — Порядок №71).

1 Порядок оформлення результатів проведення митними органами на підприємствах перевірок системи звітності та обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, затверджений наказом ДМСУ від 30.03.2006 р. №254.

До речі, в абз. 2 п. 4 Порядку №71 сказано, що присутність платника податків під час проведення такої перевірки необов'язкова. Та, як свідчить практика перевірок держорганами, частенько перевіряльники просять, щоб разом із документами до них прибув і бухгалтер для консультацій.

Ще одна нововведена особливість: акт перевірки при виїзній перевірці складають у трьох примірниках, а при невиїзній документальній — у двох (пп. 3.4.6 Порядку №377). Один із примірників передають підприємству. За попереднім Порядком №254 митники складали три акти перевірки.

Деякі особливості виїзних перевірок

Про проведення планової перевірки підприємство мають повідомити за 10 календарних днів до її початку (п. 6 Порядку №1730). Перед виїзною перевіркою митнику видають спеціальне посвідчення, підписане керівником та скріплене печаткою відповідного митного органу (п. 2.2 Порядку №377 та п. 5 Порядку №17301). Перед тим як потрапити на підприємство, митник повинен показати це посвідчення вашому директорові та розписатися в журналі реєстрації перевірок (п. 7 Порядку №1730).

1 Порядок проведення митними органами на підприємствах перевірок системи звітності та обліку товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 р. №1730.

Зауважимо, що Порядок №1730 та коментований Порядок №377 нічого не говорять про те, що митник має показати вам наказ про проведення перевірки чи його копію. Тож виходить, що ви можете й не дізнатися, чому саме до вас прийшли з перевіркою.

Звісно, ви можете й не допустити митників до перевірки. Це можливо, якщо вони прийшли без спеціального посвідчення або ж узагалі забули попередити вас про планову перевірку за 10 днів. А от якщо ви просто відмовили митникам у допуску до перевірки, навіть якщо вони виконали всі процесуальні вимоги та навели законні підстави для її проведення, то на вас складуть акт про відмову в допуску до проведення перевірки (п. 2.6 Порядку №377). Один із двох примірників цього акта передають посадовим особам підприємства (п. 2.8 Порядку №377). Раніше, тобто за Порядком №254, таких актів мало бути три — третім примірником митники повідомляли податківців про відмову від допуску до перевірки.

Коли ж перевірку вже проведено та за її результатами складено акт перевірки, керівник і головбух підприємства (а за їх відсутності — уповноважені особи) повинні з ним ознайомитися та підписати його. На це вони мають два робочі дні.

Не виключено, що ви будете категорично не згідні з висновками, викладеними в акті перевірки. Тоді можете підписати цей документ із зауваженнями, які маєте право надати разом із підписаними примірниками акта (пп. 4.1.5 Порядку №377). Зауваження чи заперечення до акта перевірки подають у письмовій формі до митного органу, який проводив перевірку, у строк не пізніше п'яти робочих днів з дня вручення (надходження) акта перевірки для ознайомлення та підписання (пп. 4.1.6 Порядку №377). Подані зауваження чи заперечення ретельно вивчатимуть відповідальні за це митники, для цього вони також мають 5 робочих днів, наступних за днем отримання заперечень чи зауважень. Порядок №254 відводив їм для цього аж 15 робочих днів. Як бачимо, тепер митники мають працювати оперативніше. Після вивчення заперечень чи зауважень вам повинні надіслати письмовий висновок (пп. 4.1.7 Порядку №377).

Отже, нічого кардинально нового у Порядку №377 не з'явилося, за винятком прописування регламенту проведення невиїзних документальних перевірок.

Платник податків, що перевіряється, має право:

1) подавати посадовим особам митного органу, які проводять перевірку, додаткові документи (інформацію), письмові заяви, зауваження, пояснення з питань, що стосуються перевірки та можуть свідчити на користь платника податків, і вимагати їх розгляду по суті та долучення до матеріалів перевірки;

2) у разі наявності зауважень щодо змісту акта про проведення перевірки підписувати його із застереженням та подавати митному органу письмові заперечення;

3) вимагати від посадових осіб митного органу надання примірника акта про проведення перевірки;

4) оскаржувати в порядку, встановленому законодавством, рішення митного органу, прийняте за результатами перевірки.

Платник податків має також інші права, передбачені законодавством.

Пункт 8 Порядку №71

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру