• Посилання скопійовано

Щодо частини чистого прибутку (доходу)

Лист ДПСУ від 22.03.2012 р. №5138/6/15-1215

Щодо частини чистого прибутку (доходу)

Суттєво. Частина чистого прибутку (доходу), яка сплачується держпідприємствами до Держбюджету, не є податковим платежем.

! Державним унітарним підприємствам

Державна податкова служба України розглянула лист щодо деяких питань оподаткування частини чистого прибутку і повідомляє.

Згідно із п. 4 ст. 62 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. №436-IV (далі — Господарський кодекс) підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом.

Пунктом 4 ст. 64 Господарського кодексу встановлено, що підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством.

Відповідно до п. 1 ст. 111 Закону України від 21.09.2006 р. №185-V «Про управління об'єктами державної власності» державні унітарні підприємства (крім державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух» відповідно до Закону України «Про приєднання України до Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів», а також державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія») та їх об'єднання зобов'язані спрямувати частину чистого прибутку (доходу) до державного бюджету України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України:

  • у розмірі 30 відсотків — державні унітарні підприємства, що є суб'єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 мільйонів гривень;
  • у розмірі 15 відсотків — інші державні унітарні підприємства.

Відповідно до ст. 1 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, що справляються в Україні, визначає їх вичерпний перелік, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Статтею 6 Кодексу надано визначення понять «податок» та «збір». Так, податок — це обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платника податку відповідно до цього Кодексу. Збором (платою, внеском) є обов'язковий платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податків, з умовою отримання ними спеціальної вигоди, у тому числі внаслідок вчинення на користь таких осіб державними органами, органами місцевого самоврядування, іншими уповноваженими органами та особами юридично значимих дій.

Статтями 9 та 10 Кодексу визначено вичерпний перелік загальнодержавних і місцевих податків і зборів.

У переліку загальнодержавних податків (зборів), установлених у зазначених статтях, немає такого податку (збору), як частина чистого прибутку (доходу).

Статтею 40 Кодексу встановлено, що розділ II визначає порядок адміністрування податків і зборів, визначених у розділі I цього Кодексу, а також контролю за дотриманням вимог податкового та іншого законодавства у випадках, коли здійснення такого контролю покладено на контролюючі органи.

Отже, враховуючи викладене, частина чистого прибутку (доходу) не є податковим платежем.

Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями визначений постановою Кабінету Міністрів України від 23.02.2011 р. №138 (далі — Порядок).

Відповідно до п. 3 Порядку частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої Державною податковою службою, та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства.

Таким чином, в умовах дії Кодексу частина прибутку (доходу) не є податковим платежем. Водночас контроль за відрахуванням до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями покладено на Державну податкову службу згідно із Порядком. Оскільки частину чистого прибутку (доходу) сплачують державні унітарні підприємства та їх об'єднання, які мають статус юридичної особи, то філії цих підприємств не повинні сплачувати частину чистого прибутку (доходу) та, відповідно, зазначати у декларації з податку на прибуток підприємств частину чистого прибутку (доходу).

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру