• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 21.02.2012 р. №4972/7/22-3317

Відомо, що наприкінці 2011 року парламентом був прийнятий і з 18.01.2012 р. набрав чинності Закон про гуманізацію відповідальності за економічні злочини1, яким деякі зі складів злочинів було декриміналізовано.

Це означає, що з урахуванням зниженої суспільної небезпеки деякі економічні протиправні діяння більше не вважаються злочинами.

Серед таких злочинів — передбачені ст. 207 КК умисне ухилення від повернення виручки в іноземній валюті та ст. 208 КК — незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків. Однак відповідальність за ці діяння тепер вміщено в іншому кодексі — про адміністративні правопорушення (КпАП згаданим законом доповнено статтями 162-1 та 162-2 КпАП відповідно).

Прямі паралелі між цими статтями справді можна провести, проаналізувавши склад правопорушень.2

1 Закон України від 15.11.2011 р. №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

2 Колишня ст. 207 КК — це нині ст. 162-1 КпАП, а ст. 208 КК — це тепер ст. 162-2 КпАП.

Протоколи про адміністративні правопорушення за статтями 162-1, 162-2 КпАП, згідно з ч. 1 ст. 255 КпАП, складають посадові особи органів ДПС. Згідно зі ст. 221 цього ж кодексу справи розглядаються в судовому порядку.

У коментованому листі ДПСУ зазначає, що переміщення санкцій за розглянуті правопорушення з КК до КпАП означає пом'якшення юридичної відповідальності, а отже, закон у цій частині має зворотну дію в часі (тобто відповідальність за КпАП застосовуватиметься і до правопорушень, що мали місце до набрання чинності відповідними змінами, тобто до 18.01.2012 року).

Слід зауважити, що КпАП передбачає значно коротші строки давності для притягнення до відповідальності, ніж КК. Згідно зі ст. 38 КпАП, якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці із дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніш як через три місяці із дня його виявлення (крім деяких винятків, що не стосуються цих статей). Тому таке скорочення строків відповідальності також є пом'якшенням відповідальності, що має враховуватися при розгляді судами адміністративних справ про умисне ухилення від повернення виручки в іноземній валюті та незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., аудитор

До змісту номеру