• Посилання скопійовано

Суми отриманого валютного кредиту та відсотків підлягають перерахунку

Підприємство отримало валютний кредит. Чи визначаються курсові різниці від перерахунку за таким кредитом та процентами за ним?

Відповідно до пп. 153.1.3 ПКУ, визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому прибуток (додатне значення курсових різниць) враховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) — у складі витрат платника податку.

Бухгалтерський облік операцій в іноземній валюті регулює П(С)БО 211. Згідно з його пунктом 4, курсова різниця — різниця між оцінками однакової кількості одиниць іноземної валюти при різних валютних курсах. Монетарні статті — статті балансу про кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів. Таким чином, суми отриманого кредиту та відсотків (якщо за ними виникла заборгованість) в іноземній валюті за таким кредитом є монетарними статтями балансу, які підлягають перерахунку з використанням валютного курсу2 не тільки на дату здійснення господарської операції, але й на дату балансу.

За нормами п. 8 П(С)БО 21 визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату:

1) здійснення господарської операції. За умовами запитання — на дату сплати суми кредиту (частини суми), на дату сплати процентів;

2) балансу (причому на дату балансу за процентами визнаються курсові різниці лише за заборгованими процентами).

Згідно з п. 1 ст. 13 Закону про бухоблік3, звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року у складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу (року). Отже, датами звітного балансу є останній день кварталу, тобто 31 березня, 30 червня, 30 вересня та 31 грудня. Курсові різниці від перерахунку монетарних статей про фінансову діяльність відображаються у складі інших доходів (витрат) — це субрахунки бухобліку 744 «Дохід від неопераційної курсової різниці» та 974 «Втрати від неопераційних курсових різниць» відповідно. Водночас курсові різниці від перерахунку коштів в іноземній валюті про операційну діяльність відображаються у складі інших операційних доходів (витрат) — це субрахунки бухобліку 714 та 945.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», затверджене наказом Мінфіну від 10.08.2000 р. №193.

2 Валютний курс — установлений Національним банком України курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни (п. 4 П(С)БО 21).

3 Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Тобто у звітному періоді, в якому отримано кредит, курсові різниці за сумою такого кредиту розраховуються між курсом іноземної валюти НБУ на дату отримання кредиту та курсом НБУ, що діяв на дату звітного балансу (або порівнюється курс на дату погашення, якщо ця дата буде раніше за дату балансу). У наступному звітному періоді курсові різниці розраховуватимуться між курсом НБУ, що діяв на дату попереднього балансу (або курсом НБУ попередньої дати погашення), та курсом НБУ на звітну дату балансу, за умови, що кредит (частину кредиту) не було погашено. Якщо кредит погашався, порівнюватиметься курс НБУ на дату погашення.

У періоді погашення кредиту (частини кредиту) курсові різниці розраховуються між курсом НБУ на дату попереднього балансу (або на дату попередніх розрахунків, якщо кредит погашається щомісяця) та курсом НБУ на дату погашення кредиту (частини кредиту). На дату проведення розрахунків за тілом кредиту (частини кредиту) потрібно відображати курсові різниці за всією сумою заборгованості, а не лише за частиною, що погашається.

За відсотками, нарахованими за отриманим кредитом, курсові різниці розраховуватимуться лише у разі виникнення заборгованості за такими відсотками у порядку, наведеному вище. Таким чином, якщо підприємство не має заборгованості за процентами, то на дату балансу перераховується лише сума кредиту. Щодо процентів, то банк, як правило, розраховує суму процентів за кредитним договором в останній день місяця (згідно з умовами кредитного договору). Також договором встановлено дату погашення тіла кредиту та сплати процентів — саме на дату сплати процентів порівнюються курс НБУ останнього дня місяця нарахування процентів та курс НБУ на дату сплати процентів. Відповідно в результаті порівняння курсів виникають доходи або витрати.

Курсові різниці від перерахунку коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей відображаються у складі інших доходів (витрат). Тобто додатне значення курсових різниць необхідно відобразити в рядку 03.19 додатка IД, від'ємне значення — в рядку 06.4.12 додатка IВ до декларації з податку на прибуток1.

1 Форму декларації затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213 (зі змінами, внесеними наказом Мінфіну від 21.12.2011 р. №1684).

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру