• Посилання скопійовано

ПН при отриманні послуг від нерезидента в Україні: виписати, але не реєструвати

Наше підприємство (платник ПДВ) замовило послуги в нерезидента, які він має надати в Україні. Наразі все на стадії договору. Нас цікавить, як бути в такому випадку з ПДВ? Як його нараховувати та хто повинен виписувати ПН? Чи потрібно таку ПН реєструвати в ЄРПН?

Варто нагадати, про що свідчить ст. 208 ПКУ, в якій визначено правила обкладення ПДВ у разі постачання особою-нерезидентом, яку не зареєстровано як платника податку, послуг, місцем постачання яких вважається митна територія України, особі-резиденту — платнику (чи неплатнику) ПДВ. Зокрема, у цій статті зазначено: резидент, який отримує послуги від нерезидента на митній території України, нараховує ПДВ на вартість отриманих послуг за ставкою 20% (п. 208.2 ПКУ).

Датою виникнення ПЗ з ПДВ за такими операціями є або дата списання коштів з рахунка резидента в оплату послуг, або ж дата оформлення документа (акта приймання-передачі тощо), що засвідчує факт надання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій була першою (п. 187.8 ПКУ). При цьому базою для нарахування ПДВ буде договірна (контрактна) вартість послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включають до ціни відповідно до законодавства. Звісно, якщо вартість встановлено в інвалюті, її перераховують у гривні за курсом НБУ на дату виникнення ПЗ (п. 190.2 ПКУ).

При отриманні таких послуг саме на резидента покладено обов'язок скласти ПН, зазначивши у ній суму нарахованого ним податку (п. 1 Порядку №13791). Таку ПН складають в одному примірнику, який залишається у вітчизняного платника податку (п. 208.2 ПКУ та п. 8 Порядку №1379).

«Самонарахований» ПДВ резидент включає до ПЗ звітного (податкового) періоду його виникнення. Відображають таке ПЗ у декларації з ПДВ2 у р. I за рядком 7 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких визначено на митній території України» (п. 208.3 ПКУ).

Крім того, зауважимо, що лише в наступному періоді (за періодом визнання ПЗ) зазначену у ПН на послуги нерезидента суму ПДВ може бути віднесено до податкового кредиту. Вона відображається у рядку 12.4 «Послуги, отримані від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України» р. II декларації з ПДВ. Право на ПК буде лише тоді, якщо, справді, було виписано ПН та ПЗ за нею включено до податкової декларації попереднього періоду (пункти 198.1, 198.2 та 201.12 ПКУ).

Загальне правило порядку реєстрації ПН в ЄРПН свідчить, що реєструвати їх повинен продавець (п. 201.10 ПКУ). Резидент — не продавець, він лише зобов'язаний за нормами ПКУ виписати собі самому ПН. Мало того, виходячи з логіки п. 4 Порядку №12463 не підлягають реєстрації ПН, які залишаються на підприємстві, що їх виписало. А ми знаємо, що згідно з п. 208.2 ПКУ та п. 8 Порядку №1379 ПН, виписані на послуги нерезидента, залишаються у резидента, який їх і сформував. А отже, можна дійти логічного висновку, що такі ПН реєструвати в ЄРПН не потрібно.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 01.11.2011 р. №1379.

2 Затверджено Наказом Мінфіну України від 25.11.2011 р. №1492 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

3 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру