• Посилання скопійовано

Штрафи за порушення з податку на прибуток за II — IV квартали 2011 року не повинні застосовуватись

Після подання поточної звітності з податку на прибуток за II — IV квартали 2011 року ми виявили помилку. Не показали дохід, отриманий у IV кварталі минулого року, внаслідок чого було занижено податкові зобов'язання з податку на прибуток. Чи потрібно нам нарахувати та сплатити штраф 3% (5)% і пеню за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток?

На нашу думку, штрафів не буде, а от пені не уникнути. Нагадаємо норми п. 6 підр. 10 р. ХХ ПКУ. Адже саме в ньому зазначено, що: «Не застосовуються фінансові санкції до платників податку на прибуток підприємств та платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року».

Під фінансовими санкціями (штрафними санкціями, штрафами) у ПКУ слід розуміти плату у вигляді фіксованої суми та/або відсотків, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи (пп. 14.1.265 ПКУ).

А от пеня — це сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством строки (пп. 14.1.162 ПКУ). Впевнено сказати, що пеня — це не фінсанкція, доволі важко. Але все ж таки, на думку автора, пеня не належить до фінансових санкцій у розумінні ПКУ вже хоча б тому, що має інше визначення. Крім того, окрема глава 12 р. II ПКУ регулює порядок застосування та нарахування пені.

Зі свого боку, податківці також намагаються розтлумачити норми пункту 6 підр. 10 р. ХХ ПКУ. Так, у ЄБПЗ (відповідь за 20.01.2012 р.) читаємо: «до платників податку на прибуток за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у II — IV кварталах 2011 р. не застосовуються фінсанкції, передбачені главою 11 р. II ПКУ».

Тож податківці бачать цю ситуацію зі свого боку і, ми впевнені, наполягатимуть на застосуванні всіх інших фінсанкцій, крім передбачених главою 11 р. II ПКУ. А це покарання, передбачені гл. 12 р. II ПКУ та гл. 2 р. II ПКУ (а саме п. 50.1) — відповідно пеня і штрафи у розмірі 3% (5)% за самовиправлення занижених податкових зобов'язань.

Виходячи з логіки податківців, якщо підприємство самостійно донараховує ПЗ з податку на прибуток (за II — IV кв. 2011 р.), то йому слід ще самостійно оштрафувати себе на 3% (якщо виправляємо через уточнюючу декларацію) або 5% (при виправленні через поточну декларацію) згідно з п. 50.1 ПКУ. А от якщо вони під час перевірки самостійно виявлять недоплату податку на прибуток, то штрафу 25% від суми заниженого податкового зобов'язання не буде: таку санкцію передбачено п. 123.1 гл. 11 р. II ПКУ. На наш погляд, не зовсім логічно.

Крім позиції, висловленої в ЄБПЗ, податківці також видали «на-гора» лист від 24.01.2012 р. №2275/7/15-1217. У ньому спеціалісти ДПСУ висловлюють узагальнюючу позитивну думку: «відповідно до п. 6 підр. 10 р. XX ПКУ до платників податку на прибуток підприємств за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у II — IV кварталі 2011 року фінсанкції не застосовуються».

Виходить, жодних вам штрафів. Звичайно, як буде на практиці, до якого тлумачення — з листа чи з ЄБПЗ — вдаватимуться інспектори на місцях, покаже час.

Зауважимо, що не слід себе тішити відсутністю штрафу за заниженим ПЗ за II — IV кв. 2011 р. у разі перевірки податківцями.

Адже цілком можливо, дехто з податкових інспекторів на місцях схоче скористатися п. 11 підр. 10 р. ХХ ПКУ. Та вимагатиме застосування фінсанкцій по повній за порушення норм ПКУ у період II — IV кв. 2011 р. Адже у згаданому пункті зазначено: «Штрафні (фінансові) санкції (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій». Але ця норма прямо суперечить п. 6 підр. 10 р. ХХ ПКУ. А як ми знаємо, із двох нормативних протилежностей платник податку має право скористатися вигіднішою для себе. Таке право йому надають п. 56.21 та пп. 4.1.4 ПКУ. Тож знову удача на нашому боці.

Підсумуємо: на нашу думку, за порушення податкового законодавства з податку на прибуток за наслідками діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 р. штрафи не повинні застосовуватись. А отже, якщо підприємство у цьому періоді занизило ПЗ, то самоштрафу у 3% або 5% згідно з п. 50.1 ПКУ не має бути, навіть якщо така помилка виявлена у 2012 р. і подано уточнюючу декларацію у червні 2012 р.

Звісно, не факт, що місцеві перевіряльники із ДПI матимуть таку саму думку (як свідчить практика), тож будьте готовими обстоювати свої права. Звичайно, можна і самостійно «оштрафуватися» (якщо санкція є незначною), щоб не мати проблем з податківцями. Так би мовити, щоб і вівці були цілі, і вовки ситі.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру