• Посилання скопійовано

Важливі запитання і відповіді щодо теми «бази персональних даних»1

ВАЖЛИВІ ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ ЩОДО ТЕМИ «БАЗИ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ»1

1 Під час складання матеріалу також були використані відповіді, розміщені на сайті Державної служби з питань захисту персональних даних, далі — ДСЗПД).

Що робити, якщо фізособа, з якою укладено договір, заперечує проти обробки її персональних даних? Чи має фізособа таке право і чи не призведе це до розірвання договору?

Яка мінімальна сукупність відомостей дає можливість конкретно ідентифікувати фізичну особу та становить визначення «персональні дані»?

Які права має суб'єкт персональних даних щодо їх захисту?

Хто у розумінні Закону України «Про захист персональних даних» є «третьою особою»?

Які є способи (форми) отримання згоди від суб'єкта персональних даних?

Як необхідно надавати інформацію про фізичних осіб із баз персональних даних на вимогу інших осіб, які мають право отримувати цю інформацію?

Що саме є базою персональних даних і які бази потрібно реєструвати?

Хто такий володілець баз персональних даних та які в нього обов'язки ?

Чи треба окремо реєструвати бази персональних даних філій та інших підрозділів юридичних осіб, які розташовані поза місцезнаходженням таких юридичних осіб?

Чи належать документи з кадрових питань до баз персональних даних?

Як бути з фізичними особами, які не надали чітко вираженої згоди на обробку їх персональних даних до 1 січня 2011 року (до набрання чинності Законом України «Про захист персональних даних»)?

Що таке мета обробки персональних даних, де вона міститься?

Чи поширюється на банківські та фінансово-кредитні установи законодавство про захист персональних даних?

Чи є учасники (тимчасові учасники) Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (банки, філії іноземних банків, включені до Реєстру учасників (тимчасових учасників) Фонду) володільцями баз персональних даних?

У яких випадках та в якому порядку необхідно проводити знищення персональних даних/баз персональних даних?

Які особливості передачі персональних даних за кордон?

Які умови повинен створити володілець для належного захисту персональних даних?

Чи повинні реєструвати бази персональних даних: 1) фізособа-підприємець на загальній системі без найманих працівників, яка здійснює діяльність і серед своїх покупців має просто фізосіб (має тільки їхні П. I. Б. та адреси); 2) фізособа-підприємець на загальній системі без найманих працівників, яка багато років не провадить діяльності.

Фізособа-непідприємець придбаває в будівельної фірми будматеріали. Договір усний, виписаний тільки рахунок, кошти перераховуються на поточний рахунок. Підприємству відомо тільки прізвище та ім'я фізособи-покупця, і все. Фізична особа не бажає давати решту своїх даних (IПН, дані паспорта), та й вони нам не потрібні. Якщо ж укладати договір купівлі-продажу, то чи можна скласти його без паспортних даних фізичної особи — непідприємця? Чи ми маємо реєструвати базу персональних даних таких фізосіб-покупців?

До змісту номеру