• Посилання скопійовано

Якщо діяльність не вказана у свідоцтві

Підприємство виплачує дохід фізичній особі — платникові єдиного податку у зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг), однак відповідний вид діяльності не передбачений у свідоцтві платника ЄП. Чи є підприємство податковим агентом та чи зобов'язане воно утримувати ПДФО з таких доходів?

Ні, підприємство не є податковим агентом та не зобов'язане утримувати ПДФО з таких доходів. Обґрунтуємо.

Відповідно до п. 177.8 р. IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від операцій, здійснюваних у межах обраних ним видів діяльності, суб'єкт господарювання, який нараховує (виплачує) такий дохід, не утримує податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати, якщо фізична особа — підприємець, яка отримує такий дохід, надала копію документа, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

Зверніть увагу: ця норма зобов'язує податкового агента утримати саме ПДФО у разі виплати доходу, не зазначеного у свідоцтві підприємця.

З 01.01.2012 р. правила нової спрощеної системи оподаткування передбачають, що єдиним податком за підвищеною ставкою обкладаються всі доходи підприємця, у т.ч. ті, що отримані від діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника ЄП.

Так, відповідно до п. 293.4 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі 15%, зокрема:

1) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

2) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Тобто в цих випадках підприємець зобов'язаний сплатити саме єдиний податок, а не податок з доходів фізичних осіб. Причому зробити це він повинен самостійно, — шляхом відображення відповідних доходів у декларації (форма декларації для таких доходів передбачає окремі рядки)1 та сплати податку протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

1 Наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2012 р. №1688 «Щодо затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку».

Наголошуємо, відповідно до п. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об'єкта оподаткування), які отримані в результаті господарської діяльності фізичної особи та оподатковані єдиним податком згідно з главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV ПКУ.

Слід пам'ятати, що підприємства — платники податку на прибуток, які протягом кварталу мали будь-які відносини з фізичними особами — платниками єдиного податку, повинні подавати податківцям перелік своїх доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників ЄП, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом (п. 152.3 ПКУ). Форма такого переліку має бути затверджена найближчим часом як додаток до декларації з податку на прибуток.

Отже, підприємства при виплаті будь-якого доходу фізичній особі — платнику єдиного податку за надані товари (роботи, послуги) не є його податковими агентами та не утримують ПДФО з таких доходів.

Максим ВОЙЦЕХОВСЬКИЙ,
менеджер, керівник практики податкового і юридичного консультування КПМГ у Львові

До змісту номеру